nieuws

Hagemans krimpt in na twee faillissementen

bouwbreed

wijchen – Twee dochterondernemingen van schilders- en onderhoudsbedrijf Hagemans uit Wijchen zijn failliet verklaard. Als gevolg daarvan verdwijnen zeventig van de tweehonderd arbeidsplaatsen.

Dat heeft vakbond FNV Bouw vrijdag bekendgemaakt. Hagemans heeft het banenverlies bevestigd. Het faillissement betreft de onderdelen Hagemans Vastgoedservice en Hagemans Verenigde Bedrijven. “Tegenvallende resultaten” en “strenge eisen van de huisbankier” zijn volgens de onderneming de voornaamste oorzaken van de problemen.

In een poging het hoofd boven water te houden, greep het bedrijf vorig jaar augustus al in. Een reorganisatie werd doorgevoerd voor het hele bedrijf, waarbij de ondersteunende diensten naar het hoofdkantoor in Wijchen werden verplaatst. Die maatregelen gingen ten koste van dertien banen.

Een aantal maanden later moest de vestiging van Vastgoedservice in Leiden worden gesloten, nadat huisbankier ING haar financieringseisen had aangescherpt. Uiteindelijk is deze maand het doek gevallen voor de volledige dochteronderneming. Daarbij komen 52 werknemers op straat te staan. Nog eens zeventien banen verdwijnen doordat ook Hagemans Verenigde Bedrijven meegetrokken is in de ondergang van Vastgoedservice.

Vier jaar geleden nam Hagemans de inter`ne aannemerij over van woningstichting Portaal in het gebied Arnhem/Nijmegen en Leiden. Vakbond FNV Bouw vindt dat de corporatie nog steeds een “zware verplichting” heeft tegenover de werknemers die toen mee zijn gegaan naar Hagemans.

Oud-werknemers

De bond maakt zich verder zorgen over de positie van een aantal oud-werknemers, die hun geringe vroegpensioen maandelijks kregen aangevuld. “Zij dreigen nu in de bijstand te belanden”, aldus regiobestuurder B. van Iren van FNV Bouw. Komende week overlegt hij met de ondernemingsraad van Hagemans welke stappen kunnen worden ondernomen.

Ook wil Van Iren onderzoeken onder welke voorwaarden de overname van de onderhoudsdienst van Portaal destijds tot stand is gekomen.

Het bedrijf Hagemans Vastgoedonderhoud blijft buiten het faillissement en wordt gewoon voortgezet, aldus de directie. De onderneming met ongeveer 120 werknemers heeft volgens Hagemans “een gezond rendement en een prima orderportefeuille”.

Reageer op dit artikel