nieuws

Groningen verrast door mysterieus bouwsel

bouwbreed

groningen – In de stad Groningen staat plotseling een roestig bouwwerk op een braakliggend bedrijventerrein bij de Oosterparkwijk. Verbazing alom. Omwonenden wisten van niets en zelfs de bouwers hadden geen idee waarmee ze bezig waren. “Het zal wel kunst zijn en het mag kennelijk een paar centen kosten”.

Het 6 meter hoge roestige bouwwerk stond binnen een dag. Met behulp van een hoogwerker stapelde bouwbedrijf Van Wijnen vier stalen huisjes op elkaar, laste de boel stevig vast en voorzag het gevaarte van trappen. Navraag leert dat woningcorporatie Nijestee achter het mysterieuze bouwsel zit. Directeur Vastgoed H. Raatjes van Nijestee noemt het een follie. “Oftewel een nutteloos voorwerp. Niet bedoeld om in te wonen of te werken. Het is een gebaar, maar het heeft wel een functie.”

De follie, die �Droomwensen� heet en niet duurder mocht zijn dan een euroton, is ontworpen door twee studenten van de Academie voor Bouwkunst, Johan Sikkema en Wout Dousma. Zij wonnen een door Nijestee uitgeschreven prijsvraag. Het bouwwerk is verplaatsbaar en verbeeldt volgens Raatjes de herontwikkeling van het Oosterhamriktracé. In de loop van de jaren komt het steeds op een andere plek langs het traject te staan. Om de follie toch nog een zinvolle functie te geven, gebruikt Nijestee de aan elkaar gelaste huisjes als voorlichtingscentrum voor het toekomstige Oosterhamriktracé. De stomverbaasde omwonenden hebben inmiddels een brief gekregen waarin de betekenis van het kunstwerk wordt uitgelegd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels