nieuws

Geen files meer voor grensovergang Noorwegen-Zweden

bouwbreed

svinesund – Noorwegen en Zweden vierden vrijdag de officiële opening van de nieuwe Svinesundbrug over de Iddefjord. De brug ligt op de grens van beide landen in de hoofdverkeersader tussen Göteborg en Oslo.

Het project is gezamenlijk ontwikkeld door de wegenbeheersdiensten van de twee landen.

De drie jaar geleden gestarte bouw resulteerde in een brug met een totale lengte van ruim 700 meter en een vrije overspanning van een kleine 250 meter op een hoogte van 92 meter boven de zeespiegel. De vrije overspanning wordt gedragen door een opvallend vormgegeven constructie: één slank ogende boog van gewapend beton die naar de top toe steeds smaller wordt. Om te voorkomen dat �s winters sneeuw en ijs van de boog op het wegdek valt, is deze voorzien van een verwarmingskabel in het beton die via sensoren wordt geregeld. De installatie is naar schatting dertig dagen per jaar nodig.

De brug heeft twee gescheiden rijbanen op een hol staaldek voor beide richtingen en betekent een belangrijke verbetering voor de verkeersdoorstroming. De oude brug kwam al vele jaren capaciteit te kort, waardoor er vaak een enorme file ontstond.

De brug inclusief het wegwerk aan weerszijden heeft ruim 150 miljoen euro gekost en wordt gefinancierd door tolheffing. Aannemer voor het brugdeel was het Noorse bedrijf Bilfinger AS.

Reageer op dit artikel