nieuws

Directeuren van bouwbedrijven komen wel erg gemakkelijk weg

bouwbreed

den haag – Een meerderheid in de Tweede Kamer van GroenLinks, PvdA en VVD ervaart de uitspraak van de rechter inzake de bouwfraude-affaire als een anticlimax. De partijen vinden dat de directeuren wel erg makkelijk wegkomen. De veroordeling tot “criminele organisatie” mag wat de politiek betreft echter niet leiden tot uitsluiting bij nieuwe rijksopdrachten.

De kamerleden willen niet te veel op de stoel van de rechter gaan zitten, maar het moet ze toch wel van het hart dat de uitspraak van de rechter hen heeft verrast.

GroenLinks-kamerlid M. Vos, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die een paar jaar geleden de bouwfraude onderzocht, is ronduit teleurgesteld over de in haar ogen lage straffen die de rechtbank heeft opgelegd. “De straffen voor de directeuren zijn zeker laag als je ze vergelijkt met de vonnissen tegen plegers van bijstandsfraude. Het signaal dat de samenleving dit gedrag niet tolereert, is zwak. Dat is een gemiste kans.”

Het kamerlid is blij met de veroordeling tot criminele organisatie, maar vindt het jammer dat de verantwoordelijke personen met lage taakstraffen wegkomen. “Hoe moet je nu als sector een nieuwe start maken, als iedereen blijft zitten.” Vos zou het overigens onredelijk vinden als de vier bedrijven zouden worden uitgesloten van overheidsopdrachten. “Dat zou dan voor alle bouwers moeten gelden.”

PvdA-Tweede-Kamerlid S. Depla is bang dat het bedrijfsleven de lage straffen zal uitleggen als bedrijfsrisico. “Het gevoel overheerst dat het bedrijf de boete zal betalen als het een scheve schaats rijdt en dat je persoonlijk nauwelijks aansprakelijk bent.” Het kamerlid vindt de veroordeling tot lidmaatschap van een criminele organisatie wel fors. “Daarmee wordt de bouw geplaatst in hetzelfde rijtje gezet als Bouterse en de Hells Angels.”

VVD-kamerlid P. Hofstra spreekt zijn verbazing uit over het grote verschil tussen de eisen van het Openbaar Ministerie en de uitspraak. Hij wil binnenkort minister Donner (justitie) op het matje roepen. “Het OM hoort het toch te weten als zaken zijn verjaard. Bovendien heeft de minister het parlement beloofd de meest kansrijke zaken te selecteren voor vervolging en als dit dan het resultaat is… Ik denk dat veel mensen deze uitkomst toch als een anticlimax ervaren.”

Zijn CDA-collega J. Atsma vindt het terecht dat de rechter rekening heeft gehouden met andere lopende trajecten als de boetes van de NMa, de schikking met gedupeerde opdrachtgevers, de fiscus en de rechtszaak van de klokkenluiders. “Als je dat allemaal bij elkaar optelt, vind ik niet dat de uitkomst aan de lage kant is.”

Dat de bouw het stempel criminele organisatie heeft gekregen, vindt Atsma wel logisch. “Ze hebben samengespannen en wisten dat het verboden was. Dat is op zich een logisch uitvloeisel van de parlementaire enquête.”

Reageer op dit artikel