nieuws

Chipshol werd terecht vergunning geweigerd

bouwbreed Premium

schiphol-rijk – De gemeente Haarlemmermeer heeft projectontwikkelaar Chipshol terecht een bouwvergunning geweigerd voor de aanleg van een bedrijventerrein in de nabijheid van Schiphol. De Raad van State heeft woensdag het hoger beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Haarlem afgewezen. De eigenaren van Chipshol, de familie Poot, proberen al enige jaren een vergunning […]

schiphol-rijk – De gemeente Haarlemmermeer heeft projectontwikkelaar Chipshol terecht een bouwvergunning geweigerd voor de aanleg van een bedrijventerrein in de nabijheid van Schiphol. De Raad van State heeft woensdag het hoger beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Haarlem afgewezen.

De eigenaren van Chipshol, de familie Poot, proberen al enige jaren een vergunning te krijgen voor de bouw van 50.000 vierkante meter kantoren en bedrijfshallen op het Groenenbergterrein in de nabijheid van de Aalsmeerbaan. Begin dit jaar verklaarde een meerderheid in de gemeenteraad nog spijt te hebben van de afwijzing van de bouwplannen. De toenmalige wethouder zou zich te sterk onder druk hebben laten zetten door staatssecretaris Schultz dat door de bouw de landingsapparatuur niet meer goed zou functioneren.

Volgens de Raad van State valt burgemeester en wethouders formeel niks te verwijten. Het bouwplan is gedeeltelijk in strijd met het bestemmingsplan. Er zijn geen procedurefouten gemaakt. Verder zijn er onvoldoende aanknopingspunten voor de redenering dat zij misbruik hebben gemaakt van recht en vooringenomen hebben gehandeld.

De jongste uitspraak is onderdeel van een groot aantal juridische procedures. Volgens Poot is sprake van een samenspanning tussen diverse overheden en Schiphol. Zij bedrijf zou daardoor een schade van honderd miljoen euro hebben geleden. Begin dit jaar nog besloot een rechter dat de ontwikkelaar recht heeft op een schadevergoeding van luchthaven Schiphol. Over de hoogte van de vergoeding bestaat nog geen overeenstemming.

Reageer op dit artikel