nieuws

Ballast Nedam bouwt eerste windmolenpark in Noordzee

bouwbreed Premium

nieuwegein – Ballast Nedam ontwerpt en bouwt het eerste windmolenpark voor de Nederlandse kust. De aannemer uit Nieuwegein werkt bij het project van 200 miljoen euro op gelijkwaardige basis samen met de Deense turbinefabrikant Vestas.

Het 115 meter hoge windpark van 36 windmolens verrijst ter hoogte van Egmond aan Zee, 10 tot 18 kilometer uit de kust. Voor de bouw van de windmolens zet Ballast Nedam het hefschip Svanen in. De aannemer heeft het schip indertijd ontworpen voor de bouw van de brug over de Sont tussen Denemarken en Zweden. De Svanen heeft een hijscapaciteit van 8700 ton en is met een hijshoogte van 76 meter volgens Ballast Nedam een van de grootste hefschepen ter wereld. De eigenaar vindt het schip bijzonder geschikt voor het plaatsen van de zware funderingen die nodig zijn voor offshore windparken.

De elektriciteit van het windpark van Ballast Nedam – en het beoogde tweede park bij IJmuiden – zal aan land komen via een transformatorstation bij staalconcern Corus. Het noodzakelijke zware hoogspanningsnet op de zeebodem vergt een investering van ongeveer 3 miljard euro. Bovenop dat bedrag komt nog maximaal 4 miljard aan investeringen om de capaciteit van het net op het land te vergroten. De Europese netwerkbeheerders verenigd in de UCTE maken zich grote zorgen over de snelle groei van de windparken met hun onberekenbare piekbelastingen.

Toonaangevend

Ballast Nedam wil op het gebied van windmolenbouw in zee een toonaangevende aannemer in Europa worden. De bouwer deed de eerste ervaring op bij de bouw van een windmolenpark in het IJsselmeer. Het bedrijf heeft na dit eerste project in samenwerking met partners als Vestas fors geïnvesteerd in kennisontwikkeling op het gebied van windmolenbouw.

Reageer op dit artikel