nieuws

Afstandsbediening voor elektro aanhangkipper

bouwbreed

hoofddorp – Aanhangwagens radiografisch laten kiepen en kunnen zien wat er met de lading gebeurt. Dat kan met een installatie die Imanse Aanhangwagens uit Amstelveen en Teleradio uit Delft ontwikkelden voor elektrische kippers. De afstandkieper heeft een CE-markering en voldoet aan alle vereiste keurmerken.

Het systeem bestaat uit een afstandsbediening en een ontvanger die op de aanhangwagen wordt gemonteerd. De zender gebruikt de frequentie 433,290 megahertz en bereikt zelfs op 30 meter afstand nog de ontvanger. De ontvanger verwerkt de signalen van maximaal tien zenders. De instellingen voorkomen dat een zender een andere aanhanger laat kiepen dan de bedoeling is. De functies hoeven niet beperkt te blijven tot kiepen; afhankelijk van de aangesloten installatie kan het systeem bijvoorbeeld ook een lier bedienen. De zenders kunnen tot acht functies uitvoeren.

De gebruiker kan de ontvanger in ruim tien minuten zelf installeren en moet zelf montageschoentjes klemmen op de vier kabels. Het systeem kan de benodigde energie van de auto betrekken of uit een eigen accu. In het laatste geval zorgt de elektronica ervoor dat de cyclus ook bij een te lage accuspanning wordt afgemaakt. De bestaande kipperbediening op de disselboom blijft behouden zodat de kipper ook in bedrijf blijft wanneer de batterij van de zender leeg is. De kipper wordt traploos geregeld zodat bijvoorbeeld kanten makkelijk worden uitgevuld.

Het systeem is ontwikkeld voor hoveniers en aannemers en is in de praktijk van beide bedrijven beproefd. Belangstellenden kunnen bij Imanse een demonstratiekipper bekijken. Per stuk kost de �afstandkieper� 379 euro.

Reageer op dit artikel