nieuws

Aanbesteding aquaduct Woudsend mislukt

bouwbreed Premium

leeuwarden – De eerste aanbesteding van het aquaduct Woudsend is mislukt. Geen van de vijf inschrijvers voldeed aan de geschiktheidseisen van het bestek. De provincie Friesland hoopt dat met het aanpassen van de eisen en het vragen van een projectplan, een nieuwe aanbesteding wel tot gunning van het project kan leiden.

De provincie vindt dat de aannemers zich hebben verkeken op de technische eisen voor een onderdeel van het werk. Dat betreft een permanente damwand tot 22 meter diep. Op die diepte zitten grote zandpakketten met hoge conuswaarden. In het bestek is in verband met de bebouwing in de omgeving een trillingvrije heimethode voorgeschreven.

Projectvoorbereider A. Doornbos van de provincie laat weten dat de geschiktheidseisen betrokken zijn op de ervaring die de inschrijvers hebben met heien in dichte zandpakketten, te weten een laagdikte van 8 meter en een conuswaarde van 30 megapascal. Die eisen moeten garanderen dat het heiwerk goed wordt uitgevoerd. Voor de eisen is advies gevraagd aan DHV.

De eisen zijn voor een �second opinion� ook voorgelegd aan Bouwdienst Rijkswaterstaat en aan ingenieursbureau Oranjewoud. Doornbos: “Dat is allemaal van te voren gedaan om ervoor te zorgen dat je aan de ene kant niet overvraagt, maar aan de andere kant wel mag verwachten dat de kwaliteit van het heiwerk goed is. We hebben veel zorg besteed aan opstellen van de eisen. De vijf inschrijvers zijn vrijwel allemaal grote aannemers. Totaal onverwacht konden geen van de vijf aan de geschiktheidseisen voldoen. We zien daarom geen andere oplossing dan de aanbesteding over doen met aangepaste eisen.”

Voor de aangepaste eisen heeft de provincie ook weer advies gevraagd bij DHV, het bureau dat voor de provincie de aanbesteding begeleid.

Heraanbesteden van het werk met aangepaste eisen is in dit geval de beste optie, stelt Doornbos. Onderhandelen was volgens de Europese regels ook een mogelijkheid, maar met het nadeel van de onzekerheid in de tijd gezien. Daarom is besloten om een nieuwe aanbesteding te doen volgens de Europese regels, een openbare procedure waarbij iedereen mee kan doen. Het bestek is hetzelfde gebleven, met dien verstande dat wel de geschiktheidseisen worden aangepast.

Als de nieuwe eisen worden losgelaten op de vijf inschrijvers van de eerste aanbesteding dan zouden ze volgens Doornbos waarschijnlijk alle vijf geschikt zijn voor het werk. Hij verwacht dan ook dat een nieuwe aanbesteding geen problemen oplevert. Naar verwachting wordt deze week nog een aankondiging voor de nieuwe aanbesteding van het aquaduct Woudsend gepubliceerd.

Reageer op dit artikel