nieuws

Young BAM gaat voor de inhoud

bouwbreed Premium

amsterdam – Lid worden van Young BAM kan niet. Toch verzorgt de jongerenorganisatie van de Koninklijke BAM Groep tenminste zes activiteiten per jaar. En met succes. “We moeten soms mensen ontmoedigen om te komen.”

Gerben de Wit, in het dagelijks leven junior projectontwikkelaar bij BAM Utiliteitsbouw, heeft zijn termijn als voorzitter van Young BAM er bijna op zitten. Hij draagt zijn functie deze maand over aan Jogchem Bagijn die als werkvoorbereider werkzaam is bij hetzelfde BAM-onderdeel. Wanneer de overdracht precies plaatsvindt, is beide bestuurders nog onduidelijk. De Wit: “Voor het einde van de maand moet het allemaal geregeld zijn.”

De nonchalance is niet gespeeld. De jongerenclub is bewust zo ongestructureerd mogelijk. “We willen het op die manier dynamisch houden. Het staat of valt met het enthousiasme van de mensen”, legt De Wit uit. Vanuit die gedachte heeft de organisatie geen leden, is er dus ook geen ledenvergadering en worden bestuursleden per e-mail geworven en in onderling overleg benoemd.

De afkeer van formaliteiten bij Young BAM brengt het aantal regels terug tot drie. Wie zich aan wil sluiten moet jonger zijn dan 35 jaar, hij of zij moet bij het bedrijf werken en alle activiteiten hebben een leerzaam karakter. “Wij organiseren bijvoorbeeld geen kart- of café-avond. Onze activiteiten hebben altijd een doel”, geeft aantredend voorzitter Bagijn de beleidskaders aan.

Zo�n �doel� is bijvoorbeeld een bouwplaats. Zo bezochten de jongeren van het grootste bouwbedrijf van Nederland afgelopen winter de A59, een nieuwe weg die �s Hertogenbosch en Oss met elkaar verbindt. Het project, waar natuurlijk ook BAM aan mee werkt, is bijzonder omdat het de eerste weg in Nederland is die in een publiek private samenwerking (pps) wordt gebouwd. Aan het bezoek in Brabant ging een workshop vooraf waarin alle voor en nadelen van pps-contracten op een rijtje zijn gezet.

Transferium

Young BAM, waar zich inmiddels 350 jongeren bij hebben aangesloten, is in het voorjaar van 2003 opgericht. De organisatie is de opvolger van Transferium en Jong Groen en Oranje, de jongerenorganisaties van respectievelijk BAM-NBM en HBG. Na de overname van de Hollandsche Beton Groep (HBG) door BAM in het najaar van 2002 zijn de twee voorgangers van de jongerenclub in de nieuwe organisatie opgegaan.

“We zijn nog een hele jonge organisatie. En toch hebben we al een heel verleden”, legt De Wit de relatie tussen Young BAM en zijn voorgangers uit. Om de jongerenorganisatie direct een frisse start te geven, is ook bewust voor een nieuwe naam gekozen. En die strategie heeft goed gewerkt. Bij Young BAM is iedereen al lang vergeten wie er nu uit welk bedrijf afkomstig is. Bagijn: “Het klinkt wat sentimenteel, maar het is bij BAM net één grote familie.”

Van Jong Groen en Oranje heeft Young BAM wel haar belangrijkste activiteit geërfd. Dit jaar wordt voor de elfde keer �Young Professionals Debating� georganiseerd. De activiteit, die eerder altijd door de BAM-jongeren en hun HBG-voorgangers is georganiseerd, wordt dit jaar voor het eerst in nauwe samenwerking met de jongerenorganisaties van de ministeries van Economische Zaken en Financiën in elkaar gezet.

Aan het debattoernooi, dat op 9 juni in de Raad van State wordt gehouden, doen de jongerenorganisaties van verschillende Nederlandse bedrijven mee die zich bij de Intercompany Association (ICA) hebben aangesloten. De leden van ICA sturen elk een eigen team naar de wedstrijd. In verschillende rondes wordt daarna gestreden om de eerste plaats waarbij een willekeurige met de actualiteit verbonden stelling in vijftien minuten moet worden voorbereid. Daarna krijgt iedereen drie keer tien minuten om zijn betoog uiteen te zetten en de degens te kruisen met een tegenstander. Een deskundige jury beoordeelt de prestaties.

“Toen ik voor het eerst meedeed had ik stapels Elseviers meegenomen”, herinnert Bagijn zich. “Om me voor te bereiden had ik ze allemaal goed doorgelezen en belangrijke artikelen gemerkt zodat ik ze weer snel terug kon vinden.” De moeite bleek voor niets. Tijdens de wedstrijd bleek de meegebrachte documentatie niet erg bruikbaar te zijn. Bagijn: “Nu ga ik zo maar, onvoorbereid.”

De bestuursleden van Young BAM zijn vrij optimistisch over hun kansen voor dit jaar. “Nuon en Economische Zaken hebben het in het verleden wel goed gedaan. En BAM ook”, somt Bagijn de kanshebbers op. Het team van Nuon moet het daarbij voornamelijk van zijn spectaculaire presentatie hebben. Young BAM houdt het volgens het duo op een rustige en doordachte debatstijl. De Wit: “Wij gaan voor de inhoud. Dat zijn we bij BAM zo gewend.”

�We zijn een jonge organisatie en toch hebben we al een heel verleden�

Reageer op dit artikel