nieuws

Ursem ziet uitdaging in drijvende gevangenis

bouwbreed

wognum – Ursem Bouwgroep uit Wognum bouwt in opdracht van de Rijksgebouwendienst twee drijvende detentieplatforms. De bouw van deze platforms, die waarschijnlijk in de omgeving van Rotterdam worden afgemeerd, kost 30 miljoen euro. Nog dit najaar moet het eerste platform worden opgeleverd, het tweede in februari 2006.

De nieuwe drijvende detentieplatforms krijgen elk 150 cellen. Elke cel biedt plaats aan twee personen. Met hun afmetingen van 100 bij 24 meter vormen de cellencomplexen waarschijnlijk de grootste drijvende constructies met een huisvestingsfunctie die ooit in Nederland zijn gebouwd. De platforms bestaan uit een functionele ponton met daarop drie bouwlagen en hebben aan de beide kopse zijden een luchtplaats.

Ursem Bouwgroep was een van de zes aanbieders van het project. Vier partijen hebben zich teruggetrokken, vermoedelijk vanwege de complexiteit van het project en de extreem korte tijd waarbinnen het werk moet worden gerealiseerd. Het ontwerp van wat officieel de Tijdelijke Detentieboot Bijzondere Voorzieningen (TDBV) heet, is afkomstig van EGM Architecten uit Dordrecht. “Het toeval wil dat wij nog voordat de Rijksgebouwendienst begon met de aanbestedingsprocedure, al op eigen initiatief bezig waren met de uitwerking van een concept voor een drijvend cellencomplex,” vertelt directeur Bouwsystemen H. Ursem. “Ons ontwerp en dat van EGM bleken achteraf verrassend veel overeenkomsten te hebben.”

Omdat Ursem Bouwgroep in haar eigen concept de volledige engineering reeds had verwerkt, had de Wognumse bouwer een voorsprong op de enige overgebleven concurrent. De basisconstructie van de platforms bestaat uit een ponton, een betonnen bak. De pontons worden in een droogdok in Antwerpen gebouwd.

In België vindt ook het grootste gedeelte van de ruwbouw plaats, waarna de gevaartes naar hun bestemming gaan. Het drijvend bouwwerk wordt opgetrokken volgens het Flatpacksysteem. De geprefabriceerde bouwdelen worden in platte pakketten naar de bouwlocatie getransporteerd om ze vervolgens ter plaatse af te monteren. Het in eigen beheer ontwikkelde unitbouwsysteem is voor de bouw van deze detentieplatforms minder geschikt vanwege de beperkte hoogte die de TDBV mag hebben. Omdat de platforms versleept moeten kunnen worden, mogen zij niet hoger zijn dan 9 meter.

In de betonnen pontons komen stabiliteits/ballasttanks die bestand zijn tegen een aanvaarbelasting. In de pontons zijn tevens de technische ruimten en magazijnen ondergebracht. Op het gestorte dek komt een stalen draagconstructie van dichte kokerprofielen. De wanden bestaan uit prefab houtskeletbouw elementen waarin de leidingen al zijn opgenomen. De buitengevels krijgen een aluminium profielplaat en voor de ramen komen vaste stalen lamellen in plaats van het traliewerk.

Op de begane grond vloer komt de administratie. De bovenste twee bouwlagen zijn helemaal gereserveerd voor de circa 12 vierkante meter grote cellen. Alle cellen krijgen betegelde vloeren met vloerverwarming.

Investering

De opdracht voor de bouw van de twee TDBV�s is voor Ursem Bouwgroep de grootste order in haar vijfenzestigjarig bestaan. H. Ursem: “Het vereist ook meteen een aanzienlijke investering in de uitbreiding van onze productiecapaciteit in Wognum. De prefab elementen mogen namelijk niet worden geschroefd in verband met de eisen die justitie aan de cellen stelt. Daarom zullen alle elementen in de fabriek worden verlijmd. Om het werk te kunnen realiseren in de extreem korte tijd die de Rijksgebouwendienst verlangt, zijn we daarom nu al bezig met de voorbereiding voor het installeren van een automatische lijmstraat.”

Ursem Bouwgroep is de grootste cellenbouwer van Nederland. In de achterliggende jaren heeft de onderneming inmiddels ongeveer 2100 detentiecellen voor het Ministerie van Justitie en de Rijksgebouwendienst gebouwd. Voor het grootste gedeelte zijn deze cellenuitbreidingen gerealiseerd met het eigen modulaire bouwsysteem. Het overige gedeelte is op traditionele bouwwijze uitgevoerd.

Reageer op dit artikel