nieuws

TCN verdient fors aan handel in Ballast Nedam

bouwbreed Premium

nieuwegein – TCN heeft definitief afscheid genomen van zijn belang in bouwbedrijf Ballast Nedam. Windeieren heeft dat de vastgoedontwikkelaar zeker niet gelegd: met de verkoop van 2,4 miljoen aandelen verdient het bedrijf zeker 25 miljoen euro.

De ontwikkelaar nam in het voorjaar van 2004 een 24 procentsbelang in Ballast Nedam, net als investeringsmaatschappij Wedge. De aandelen werden overgenomen van de Duitse aannemer Hochtief, die niet langer wenste te participeren in de toen kwakkelende Nederlandse collega.

Bedoeling van TCN-topman R. Stroink was om uiteindelijk te fuseren met Ballast Nedam, maar onderhandelingen daarover liepen eerder dit jaar op niets uit. In goed overleg met het Nieuwegeinse aannemingsconcern besloten Stroink en Wedge daarop hun belangen in Ballast weer op de markt te brengen.

De aandelen zijn volgens analist D. Verbiesen van Van Lanschot Bankiers verkocht aan institutionele beleggers, tegen een prijs van 18,25 euro per stuk. TCN kocht de stukken toen de koers van Ballast Nedam nog op 7,85 euro stond. De winst komt daarmee op 10,4 euro per aandeel. Aangezien TCN er 2,4 miljoen bezat, levert de transactie de projectontwikkelaar 25 miljoen euro op.

“Dat is in een jaar tijd natuurlijk een gigantisch rendement”, zegt Verbiesen. Hij sluit zelfs niet uit dat de werkelijke winst nog hoger ligt. “Het verhaal gaat dat TCN de aandelen destijds van Hochtief tegen een koers onder de 6 euro heeft gekocht.”

Een mogelijke overname van Ballast Nedam door TCN deed de koers van de bouwonderneming afgelopen maanden sterk stijgen, tot zelfs boven de 22 euro. Deze week daalde de beurskoers met 9 procent toen bekend werd dat TCN en Wedge nog geen kopers hadden gevonden voor hun belang.

Ballast Nedam deed er afgelopen dagen dan ook alles aan om de aandelen aan de man te brengen. Met roadshows zijn beleggers in binnen- en buitenland geïnteresseerd. “Gisteren is het boek gesloten”, licht Ballast Nedam-topman R. Kottman toe. “En de vraag overstijgt het aanbod. Dat stemt natuurlijk tevreden. Er is vertrouwen in ons aandeel. De belangstelling is zo groot dat ook Wedge al zijn aandelen verkoopt. Aanvankelijk zou zij een belang van 5 procent houden.”

De bestuursvoorzitter benadrukt dat zich onder de kopers geen strategische partijen bevinden. De stabiliteit van de onderneming is volgens hem dan ook niet in gevaar. “Het gaat om een breed scala aan institutionele beleggers, onder meer uit Engeland. Niet langer is bijna de helft van de aandelen in handen van een of twee grote partijen. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van het aandeel. We gaan wat dat betreft ook wat meer op BAM en Heijmans lijken.”

Reageer op dit artikel