nieuws

Stuurgroep pleit voor slaapboxen notoire zwervers

bouwbreed

rotterdam – De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) pleit voor slaapboxen voor mensen die kiezen voor een zwervend bestaan. Het gaat om enkele tientallen mensen in de grote steden. Dat zei planoloog J. Singelenberg van de SEV zaterdag.

De stuurgroep wil wooncontainers voor mensen die hun huis zijn uitgezet wegens asociaal gedrag. Daarbij gaat het om enkele tientallen per middelgrote of grote stad. In totaal zijn er tweeduizend slaapboxen en woonunits nodig, schat Singelenberg. De SEV werkt voor het ministerie van VROM aan een advies over wooncontainers.

Een ruime kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD lieten eind vorig maand weten huurders die ernstige woonoverlast geven, gedwongen te willen verhuizen naar een containerwoning buiten de stad. De SEV onderzoekt om hoeveel mensen het gaat en kijkt hoe dit probleem in het buitenland wordt opgelost. De minister moet in de zomer rapport uitbrengen aan de Kamer.

Rotterdam is bezig met een project van zes slaapkluizen voor dergelijke mensen. De tijdelijke units zijn puur bedoeld als slaapplaats. De vraag is nog of de slaapboxen apart moeten staan of in een groepje met een toilet en watervoorziening. In Vlaardingen komen in juli slaapboxen te staan, daar worden ze gegroepeerd. Het gaat om een voorziening voor een jaar, aldus Singelenberg.

De stuurgroep ziet wel problemen bij de uitvoering van de plannen “Men is bang iets te creëren wat heel zichtbaar is en vreest ook dat het uit de hand gaat lopen, daar waar normale regels en wetten niet meer heersen.” (anp)

Reageer op dit artikel