nieuws

Senatoren zoeken oplossing Amerikaanse asbestcrisis

bouwbreed

new york – De democratische senator Patrick Leahy en de republikeinse senator Arlen Specter hebben een wetsvoorstel ingediend om een trustfonds van 140 miljard dollar in het leven te roepen dat over de komende dertig jaar uitkeringen kan doen aan mensen die asbestosis hebben.

Het geld voor het fond moet voornamelijk komen van verzekeringsmaatschappijen en bedrijven waartegen schadeclaims lopen van mensen die gewerkt hebben met asbest. Mocht de wet worden aangenomen dan zou dat het einde betekenen van meer dan honderdduizend schadeclaims die momenteel het Amerikaanse juridische systeem verstoppen. Een fors deel van deze claims is ingediend door mensen die longkanker hebben maar die moeilijk of niet kunnen bewijzen dat dit het gevolg is van contact met asbest. Miljoenen Amerikanen hebben in staalfabrieken, scheepswerven, bouwbedrijven, scholen en schepen contact gehad met asbest. Men spreekt vaak van een asbestcrisis omdat honderden bedrijven, waaronder veel bouwbedrijven, failliet zijn gegaan door de kosten van rechtszaken.

Veel echte slachtoffers zijn nooit gecompenseerd terwijl er op grote schaal gefraudeerd wordt met valse schadeclaims. Amerikaanse bedrijven hebben sedert 1970 al meer dan 20 miljard dollar aan compensatie betaald.

Het nieuwe trustfonds zou bedrijven eindelijk zekerheid geven over de hoogte van de compensatie die ze moeten betalen. Het is nog de vraag of het wetsvoorstel voldoende steun zal krijgen in de senaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels