nieuws

Relax and meet wint prijs op BIBM-congres

bouwbreed

amsterdam – De winnaar van de studentenprijsvraag Prefabricated Concrete Covered Open Meeting Place (PreC2OMP) op het internationale BIBM-congres is Alexander Suma van de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn ontwerp is uitgevoerd en de bekisting wordt vandaag verkocht.

De opdracht was het ontwerpen van een prefab betonnen element, dat geschikt is als plek om te zitten en mensen te ontmoeten. De jury vond het ontwerp van Suma organisch en elegant. Zestien elementen in een cirkel vormen een min of meer overdekte ruimte. Dat geeft een gevoel van veiligheid, maar de plek blijft open. Wat de jury ook waardeerde, was het inzicht van Suma in de mogelijkheden van prefab beton. Voor zijn ontwerp zijn slechts twee bekistingen nodig, die elkaars spiegelbeeld zijn. Modelmakerij Verhoeven in Venray heeft de houten mallen gemaakt, Van den Berg Beton in Raalte heeft de elementen gestort en Spanbeton in Koudekerk heeft ze gemonteerd en op een voetstuk geplaatst. Het resultaat is te zien op de expositie bij het BIBM-congres in de Rai te Amsterdam.

De prijsvraag, uitgeschreven door het �Bureau International du Beton Manufacturé� (BIBM), heeft veel inzendingen opgeleverd. Maquettes en tekeningen daarvan zijn in Amsterdam tentoongesteld. De jury heeft ze beoordeeld op originaliteit, functionaliteit, gewicht, maakbaarheid, eenvoud van assemblage, veiligheid en economie. Het winnende ontwerp bestaat uit een bol en een boog, waartussen een plek is om te zitten.

Niet eenvoudig

Volgens Suma is zijn ontwerp specifiek in beton gedacht en kan het niet in een ander materiaal worden uitgevoerd. Dat bleek evenwel nog niet zo eenvoudig. “Wapening van rond 16 millimeter laat zich niet makkelijk buigen en de tolerantie is gering, want de dekking moet voldoende zijn”, meldt ir. M. Oude Veldhuis van Van den Berg Beton. Het bedrijf heeft twee elementen vervaardigd van antracietkleurig beton; samen vormen ze één ziteenheid.

De eerste prijs bestaat uit 750 euro, plus de productie en expositie van een element. De bekisting en daarmee de rechten op het element worden aan het slot van het BIBM-congres verkocht aan de meestbiedende. Tien andere ontwerpen worden beloond met 75 euro en de gelegenheid om een maquette en tekeningen te laten zien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels