nieuws

Oranjewoud brengt kosten terug en herstelt winst

bouwbreed

heerenveen – Oranjewoud heeft in 2004 een winst geboekt van 4,2 miljoen euro. Dat staat in het jaarverslag van het Friese ingenieursbureau dat het afgelopen jaar de kosten drastisch heeft teruggebracht.

In vergelijking met 2003 is de nettowinst van Oranjewoud het afgelopen jaar met 250 procent gestegen. Het bedrijf komt daarmee sterk terug van een slecht verlopen jaar en brengt de resultaten terug op het niveau van 2002. In dat jaar schreef het bureau een winst van 4,6 miljoen euro in de boeken.

Oranjewoud realiseerde vorig jaar een omzet van 180 miljoen euro. Het volume van de onderneming is daarmee nauwelijks gestegen.

In 2003 werd een omzet van 177 miljoen euro geboekt, terwijl in 2002 de omzet nog op 198 miljoen lag. De beperkte groei hangt samen met de nog steeds slechte Nederlandse markt waar Oranjewoud het grootste deel van zijn omzet realiseert. “In Nederland is voor engineering in steeds sterkere mate sprake van een verdringingsmarkt”, schetst de de onderneming de huidige situatie.

Op zoek naar groei, zet Oranjewoud zijn kaarten op België. In het land is de dochteronderneming Soresma actief die in 2004 de activiteiten fors uitbreidde met de overname van de Gentse branchegenoot Haecon. Door de overname heeft Soresma nu negentig mensen in dienst, wat eenderde hoger is dan in het begin van het jaar. “De autonome groei ligt bij onze zuiderburen op 10 tot 15 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan de 3 procent die wij in Nederland uit hebben kunnen breiden”, vat woordvoerder E. Hellinga van Oranjewoud de verwachtingen samen.

Oranjewoud keert 10 miljoen euro uit aan de aandeelhouders. Het eigen vermogen van het bedrijf wordt hierdoor met eenvijfde teruggebracht naar 25,5 miljoen euro. “De aandeelhouders willen het geld elders investeren. Daarbij komt dat wij ook zonder deze reserves al onze plannen zonder problemen uit kunnen voeren”, licht Hellinga de transactie toe.

Reageer op dit artikel