nieuws

Onderzoek balkons focust op aanwezigheid splijtwapening

bouwbreed

roermond – Het onderzoek naar de draagkracht van 28 balkons van apartementen aan het Koutenveld in Brunssum concentreert zich op het aanwezig zijn van extra wapening bij één van de twee opleggingen van de balkons in de verdiepingsvloer. Dat zegt constructeur Jongeneel van Grontmij in Roermond.

Grontmij heeft de activiteiten van Coman die voor aannemingsbedrijf Jongen als hoofdconstructeur het project heeft begeleid. Afgelopen vrijdag heeft de gemeente besloten de balkons te laten stutten in verband met de veiligheid van de bewoners. De activiteiten van hoofdconstructeur Coman zijn inmiddels over genomen door Grontmij.

Jongeneel van Grontmij toont zich verbaasd over het handelen van de gemeente. Begin vorige week is Grontmij door de architect benaderd in verband met de balkons. Donderdag kreeg Grontmij de gelegenheid de problematiek toe te lichten. De nodige gegevens over de extra wapening konden bij die gelegenheid niet direct worden overlegd en de volgende dag besloot de gemeente de balkons in kwestie te laten stutten. Afgelopen vrijdag is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid of steigerwerk goed gefundeerd zou kunnen worden. Het ingehuurde bureau dat dat onderzocht oordeelde daar positief over.

Geprefabriceerd

De balkons die nu zijn gestut zijn geprefabriceerd. Ze liggen aan twee zijden op beide verdiepingsvloeren. Een derde steunpunt wordt gevormd door een doorgaande ronde kolom tot aan de fundering. De wapening van de balkons loopt door in de verdiepingsvloer waardoor de balkons één geheel vormen met de ter plaatse gestorte verdiepingsvloeren.

Bij één zijde van de oplegging is volgens Jongeneel extra wapening nodig geweest om splijtkrachten op te nemen. Aan de andere zijn was dat niet nodig. Het onderzoek dat nu door Inspectie van Vrom en TNO wordt uitgevoerd spitst zich toe op de vraag of die extra splijtwapening er wel zit. Dat blijkt tot nu toe niet te achterhalen. De balkons in Brunssum verschillen in constructie van de ingestorte balkons van het appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht. Die lagen aan twee zijden op met isokorf koudebrug opleggingen en een kolom. In Brunssum gaat het om lijnopleggingen.

Metselwerkmuur

Jongeneel vindt dat de gemeente te ver gaat met een verbod om de balkons te gebruiken zelfs als ze gestut zijn. Zelfs zonder extra splijtwapening kan van instorten geen sprake zijn, omdat bij verzakken van de balkons een metselwerkmuur die nu als niet dragend is ontworpen dan wel dragend wordt.

Het lopende onderzoek van VROM en TNO zal eind deze week duidelijk maken wat moet worden gedaan om de veiligheid van iedereen te kunnen waarborgen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels