nieuws

Metselaars wisselen vaakst van baan

bouwbreed

amsterdam – Van alle beroepen in de bouw blijkt het vak van metselaar het meest te worden verruild voor een andere betrekking. Alleen ongeschoolde bouwvakkers wisselen nog vaker van baan. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EBI) tussen 1994 en 2001 uitvoerde. Het EBI heeft nu in kaart gebracht hoe beroepsvast […]

amsterdam – Van alle beroepen in de bouw blijkt het vak van metselaar het meest te worden verruild voor een andere betrekking. Alleen ongeschoolde bouwvakkers wisselen nog vaker van baan. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EBI) tussen 1994 en 2001 uitvoerde.

Het EBI heeft nu in kaart gebracht hoe beroepsvast werknemers in de bouw zijn. Uit de cijfers komt naar voren dat 85 procent van de bouwvakkers in 2001 nog hetzelfde werk deed als zeven jaar daarvoor. Tevens blijkt dat hoe lager de opleiding van de werknemer is hoe makkelijker wordt overgestapt op ander werk. Bij geschoolde vaklieden blijken metselaars het vaakst een andere functie te aanvaarden, gevolgd door uitvoerders en timmerlieden. Ook blijkt dat werknemers van grote bedrijven eerder ander werk gaan doen dan hun collega�s bij kleinere bedrijven.

Pagina 5: Minder geschoolde werknemer heeft zwakke beroepsbinding.

Reageer op dit artikel