nieuws

Markt bekeert zich tot kunststof damwanden

bouwbreed

amsterdam – Het bijgeloof dat kunststof damwanden te slap zijn is achterhaald. Dat zegt R. Venema, commercieel manager van Cofra BV, gevraagd naar de toepassingen van het kunststof damwandsysteem Geoflex.

Het damwandsysteem Geoflex wordt al een jaar of vijf toegepast bij waterschappen, jachthavens en de agrarische sector. Het is door handelsmaatschappij Geotechnics Holland ontwikkeld als alternatief voor hardhouten damwanden. Het systeem wordt geleverd door Cofra BV uit Amsterdam.

Geoflex bestaat uit profielen van hard pvc met een breedte van 0,3 meter. De planken zijn voorzien van een slot, bestaande uit een mannetjes- en een vrouwtjesprofiel. De planken wegen slechts 3 kilogram per strekkende meter. Met de systeemplanken zijn in verschillende configuraties damwanden te maken: de golfwand is te vergelijken met een houten wand van 18 millimeter dik azobé en de damwand komt overeen met een azobé-wand van 35 millimeter dik.

Dit jaar zijn projecten uitgevoerd in Hazerswoude voor 600 strekkende meter wand en de woonwijk Nesselande. Sinds de introductie vijf jaar geleden is tot en met 2003 ongeveer 70.000 strekkende meter plank geleverd. In die tijd reageerde de markt terughoudend. Venema zegt dat toen nog het bijgeloof heerste dat de wand te slap zou zijn. Dat in 2004 45.000 strekkende meter is geleverd ziet Venema als indicatie dat het bijgeloof is verdwenen. Alhoewel de toepassing van Geoflex zich dit jaar gunstig ontwikkelt is niet elk project succesvol, laat hij weten. Een project voor 500 meter wand in Bahrein is helaas niet doorgegaan. De plaatselijke opdrachtgever wilde in plaats van een kademuur voor bootjes liever een strand met mensen voor zijn project.

Het Geoflex-damwandsysteem moet op de markt concurreren met het C-Loc-systeem van Crane Plastics dat deel uitmaakt van het leveringsprogramma van de Nederlandse Damwand Centrale in Fijnaart. De kunststof damwand ProLock van Profextru uit Hardenberg is geschikt voor lichtere toepassingen dan Geoflex, stelt Venema.

Reageer op dit artikel