nieuws

Ja tegen Europese grondwet

bouwbreed Premium

De Europese Unie laat opdrachtgevers voor bouwprojecten in Nederland jaarlijks miljoenen euro�s in hun zak houden. De door Brussel geïnspireerde mededingingswetgeving heeft een einde gemaakt aan een situatie, waarin bouwbedrijven konden samenspannen tegen hun opdrachtgevers. Eindelijk worden de producten aangeboden tegen een faire prijs en is een einde gemaakt aan de prijsopdrijving. Volgens Europarlementariër Camiel […]

De Europese Unie laat opdrachtgevers voor bouwprojecten in Nederland jaarlijks miljoenen euro�s in hun zak houden. De door Brussel geïnspireerde mededingingswetgeving heeft een einde gemaakt aan een situatie, waarin bouwbedrijven konden samenspannen tegen hun opdrachtgevers. Eindelijk worden de producten aangeboden tegen een faire prijs en is een einde gemaakt aan de prijsopdrijving. Volgens Europarlementariër Camiel Eurlings (CDA) is dit maar een van de grote voordelen van de Nederlandse deelneming aan de Europese Unie. Hij gebruikte zijn statement overigens als een van de argumenten om ja te zeggen tegen de Europese grondwet bij het referendum op 1 juni.

Andere voordelen zijn ook al geïncasseerd. Zo is zeker de helft van onze welvaart te danken aan de Europese samenwerking en in het bijzonder de open grenzen voor personen, goederen en diensten en kapitaal. En wat dacht u van de euro? Die is op dit moment 25 procent meer waard dan de dollar en daarmee komt tot uitdrukking hoe sterk de gemeenschappelijke munt is.

Op het grondgebied van de landen van de Europese Unie is al zestig jaar geen oorlog meer gevoerd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Tegenstanders van de grondwet en dus de neestemmers bij het referendum hebben hun eigen argumenten. Een van de mooiste kwam van SP-tweede kamerlid Harry Van Bommel. Naar

zijn mening mag binnenkort geen subsidie meer worden verstrekt aan het Amsterdamse Artis. Dat maakte hij op uit het voornemen van Eurocommissaris Kroes om een onderzoek laten instellen naar het subsidiëren van dierentuinen.

Dit tegen de achtergrond van mogelijke oneerlijke concurrentie als gevolg van overheidsbijdragen daaraan.

U wilt toch niet dat Nederland een provincie in de superstaat Europa wordt, vraagt mede SP-er Jan Marijnissen ons in een radiospotje. En natuurlijk is de euro de gebeten hond. De winkeliers hebben het guldenteken vervangen door dat van de euro. Bij de introductie van de gemeenschappelijke munt is Nederland tegen een te lage waarde ingestapt en zijn de Nederlanders in een klap tien procent armer geworden. En ook hier kan ik nog wel even doorgaan.

Onvermijdelijk is de link met de mogelijke toetreding in de toekomst van Turkije. De omvang van de Turkse bevolking, maar vooral dat Turkije wordt bevolkt door moslims worden gebruikt om schrik aan te jagen. De opmerking, dat Turkije geen Europees land is, is in dat verband nog een tamelijk onschuldige.

Zelden heb ik bij een volksraadpleging zoveel leugens, halve waarheden en demagogie langs horen komen als bij het referendum over de Europese grondwet. Dat geldt voor- zowel als tegenstanders. Nu heb ik ook niet veel met referenda. Meestal wordt een gecompliceerd probleem tot een hapklaar brok getransformeerd en vallen alle nuances weg.

In een vertegenwoordigende democratie kies je nu juist je volksvertegenwoordiger om wel met die nuances in de afwegingen rekening te houden. De ironie wil, dat wat ons als een grondwet voor Europa wordt gepresenteerd niet veel meer is dan een opschoning van al bestaande verdragen en een scherpere omschrijving van de besluitvorming. Daarbij is ook de positie van grote en kleine landen in hun onderlinge verhoudingen opnieuw beschreven. Voor zover ik kan nagaan wordt een en ander beter geregeld.

Vind ik ook niet dat er wel heel veel regels uit Brussel komen? Dat is het geval en zoals het noodzakelijk om in Nederland flink te wieden in de regelgeving is dat het geval voor de Brusselse richtlijnen. Maar dat heeft allemaal weinig te maken met de verdragen die ons nu als grondwet worden gepresenteerd.

Zestig jaar geen oorlog op het gebied van de Europese Unie. Hoe groter dat gebied des te mooier, zou ik zeggen. Ik ga naar de stembus bij het referendum om ja te zeggen.

Reageer op dit artikel