nieuws

Heijmans wilde wel, maar kón niet uit overleg stappen

bouwbreed Premium

ROTTERDAM – Heijmans Infrastructuur besloot in 1998 te stoppen met alle vooroverleggen. “Maar”, toonde advocaat J. Pen donderdag met gegevens van het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) aan, “toen ging het hard bergafwaarts met het bedrijf.”

Om de werkgelegenheid van de medewerkers te garanderen besloot de Heijmans-top een jaar later toch weer aan te schuiven. “Overmacht dus, en daar moet vrijspraak op volgen.”

Pen toonde de rechters een aantal grafieken van het EIB waaruit moest blijken dat niet meedoen aan vooroverleggen de Brabantse bouwer uitsluitend windeieren legde. “Zie hier de orderportefeuille in het eerste kwartaal van 1998”, wees Pen. “U ziet dat die in het laatste kwartaal behoorlijk is geslonken. En dat tegen een groeiende markt waarin concurrenten juist meer werk kregen. Die dalende lijn zou zijn doorgezet als men niet tegen wil en dank had besloten weer mee te doen vooroverlegclubs.”

Rechter Hofmeijer-Rutten wees Pen er nog op dat Heijmans volgens dezelfde grafiek ook in het laatste kwartaal van 1997 minder werk had, maar dat verklaarde Pen door seizoensinvloeden. “Bovendien gold die daling voor de hele branche.”

Officier van justitie J. Boogers was niet onder de indruk van Pens economische les. “Heijmans had andere bedrijven ervan moeten overtuigen er gezamenlijk mee op te houden.”

Reageer op dit artikel