nieuws

Files verdubbelen met preciezer meetsysteem

bouwbreed

den haag – Eigenlijk staan er tweemaal zoveel files als in de verkeersinformatie wordt gemeld. Dat blijkt uit proeven met een nieuw, volledig geautomatiseerd meetsysteem. Dat systeem voert Rijkswaterstaat vanaf 1 juli in op de 1500 kilometer van het hoofdwegennet.

Niet alleen het aantal, ook de lengte van de files zullen aanzienlijk toenemen. Dat komt niet omdat het fileprobleem plotseling veel groter is maar omdat de metingen veel preciezer zijn. Vorig jaar werden nog 10.682.793 kilometerminuten gemeten, verspreid over ruim 40.0000 files.

Ook de zwaarte van een file (lengte maal de duur ervan) zal bijna verdubbelen, zei een woordvoerder van de Verkeers Informatie Dienst (VID). Gisterenochtend rond half acht bijvoorbeeld liet de oude meting 31 files zien met een lengte van 124 kilometer. Volgens de aanstaande peiling waren er 49 met een lengte van 172 kilometer.

Het systeem geeft alle veranderingen, hoe klein ook, door. Dat zorgt voor snellere wijzigingen in het beeld. Ook neemt het aantal meldingen toe, omdat elke file wordt doorgegeven. Nu worden meerdere files op hetzelfde wegdeel samengevoegd tot een lange rij auto�s.

Straks zullen niet alleen files op het hoofdwegennet maar ook die op de verbindingswegen worden gemeld. Ook opstoppingen van maar een kilometer komen in de statistieken. De ondergrens voor de nieuwsbulletins blijft twee kilometer.

Reageer op dit artikel