nieuws

Eén gww-opleidingsbedrijf voor de noordelijke provincies

bouwbreed

groningen – De samenwerkingsverbanden (opleidingsbedrijven) grond-, weg- en waterbouw in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe gaan binnen twee à drie jaar op in één groot opleidingsbedrijf voor de infrasector.

Dat maakt de jubilerende stichting Gemeenschappelijke Opleidingsactiviteiten (GOA) Infra Groep bekend. De organisatie, waarvan de opleidingsbedrijven deel uitmaken, bestaat twintig jaar.

Op dit moment zijn er in de betrokken provincies drie afzonderlijke samenwerkingsverbanden. “Die worden straks opgeslokt door SPG Infra Noord”, zegt H. Korporaal, directeur van GOA Infra, de overkoepelende organisatie voor Human Resourcemanagement binnen de noordelijke gww-sector. Het bedrijf zorgt voor instroom, doorstroom en uitstroombegeleiding van medewerkers bij de aangesloten bedrijven. “We hebben daarvoor een uitstekende organisatie”, aldus Korporaal. “We zijn gesprekspartner voor iedereen. Maar onze corebusiness is en blijft het opleiden van leerlingen.” Trots vertelt hij dat 80 procent van het infrapersoneel in de noordelijke provincies is opgeleid binnen een van de samenwerkingsverbanden van GOA Infra. “En in deze regio werken drieduizend mensen in onze sector, dus ga maar na.”

De afkorting SPG betekent Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen Grond-, Weg- en Waterbouw. Bij een samenwerkingsverband zijn leerlingen in dienst. Zij worden ingehuurd door bedrijven die bij het samenwerkingsverband zijn aangesloten en leren vervolgens in de praktijk een vak zoals bijvoorbeeld straatmaker, grondwerker, rioleringswerker en waterbouwer. Bij de drie samenwerkingsverbanden zijn momenteel 41 gww-bedrijven aangesloten. In totaal werken er 250 leerlingen onder begeleiding van vijftig zogenaamde leermeesters. Dat zijn ervaren vakkrachten die zijn opgeleid om hun kennis door te geven aan beginnende collega�s. “We maken heel veel gebruik van onze eigen kennis”, zegt Korporaal. “We brengen langzamerhand onze leermeesters naar het niveau van coach, dat wil zeggen dat ze bijna op hetzelfde niveau lesgeven als een vakdocent.” De leerlingen worden opgeleid volgens het �zomer/wintermodel�. In de zomer gaan ze met ervaren collega�s mee op karwei en van december tot en met maart krijgen ze theorie- en praktijkonderwijs binnen de opleidingsruimten van de samenwerkingsverbanden. Daarnaast verzorgt het bedrijf ook opleidingen en cursussen op verzoek van het bedrijfsleven. Het gaat hierbij om onderwijs op alle niveaus. Ook houdt de organisatie zich bezig met reïntegratie en bestaat er binnen de GOA Infra Groep een uitzendbureau.

Verder is het bedrijf actief binnen Europa. De organisatie heeft connecties met onder meer Tsjechië, Slowakije en Duitsland. “We zoeken veel contact met landen in het Oosten van Europa. Daar komt veel kennis vandaan, maar er gaat ook veel kennis naar toe”, vertelt Korporaal. “We streven naar een Europese vriendenkring waar we elkaar kunnen helpen. Met Duitsland hebben we al jaren zo�n partnerschap. Duitse infrabouwers komen hier geregeld voor scholing. En dat soort contacten willen we uitbreiden naar andere Europese landen. We zijn daar zeer actief mee.”

Vanwege de Europese betrokkenheid krijgt GOA Noord subsidie uit het Europees Sociaal Fonds.

“Het is een groot avontuur waar we aan begonnen zijn”, aldus Korporaal. “Zonder de steun van de bedrijven in onze sector zouden we dit allemaal niet aankunnen.”

�We maken veel gebruik van onze eigen kennis�

Reageer op dit artikel