nieuws

Brug Julianakanaal getest op sterkte

bouwbreed

roosteren – Ingenieursbureau Kragten heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de levensduurverwachting onderzocht van de brug over het Julianakanaal in Roosteren. Het zeventig jaar oude gevaarte wordt binnenkort 3 meter opgetild om de doorgang mogelijk te maken van vierlaags containerschepen. Rijkswaterstaat wil eerst weten hoe de brug reageert op zware belasting en hoe lang die nog […]

roosteren – Ingenieursbureau Kragten heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de levensduurverwachting onderzocht van de brug over het Julianakanaal in Roosteren. Het zeventig jaar oude gevaarte wordt binnenkort 3 meter opgetild om de doorgang mogelijk te maken van vierlaags containerschepen.

Rijkswaterstaat wil eerst weten hoe de brug reageert op zware belasting en hoe lang die nog meegaat. Daarom liet Kragten een dag lang een vrachtwagen met bulldozer over de brug rijden, waarbij de beweging van de brug met videocamera�s werd vastgelegd.

Kragten ontwikkelde daartoe een eigen techniek, waarbij op zeven punten over de lengte van de brug linialen werden aangebracht. Daarop werden zeven landmeterkijkers gericht, die waren verbonden met evenveel videocamera�s. Deze registreerden hoeveel de brug op en neer bewoog als de vrachtwagen met zijn zware lading over de brug reed.

De camera�s registreerden een golfbeweging tussen de 5 en 10 centimeter. Tot welke conclusies dit alles moet leiden, wordt nog onderzocht.

Volgens Rijkswaterstaat gaan de pijlers nog veertig jaar mee, en de brug naar schatting 25. Mogelijk moet die prognose aan de hand van de metingen worden bijgesteld, of moet het onderhoudsschema worden aangepast.

Reageer op dit artikel