nieuws

Bouwtekeningen geven inzicht in Hiltongevel

bouwbreed

rotterdam – De afdeling Bouwtoezicht van de gemeente Rotterdam hoopt onder andere aan de hand van 42 jaar oude bouwtekeningen te achterhalen hoe vier natuurstenen gevelplaten van het Hiltonhotel in Rotterdam konden loslaten. “De constructie zijn we nu aan het doorgronden”, aldus P. Gravesteijn, teamleider van Bouwtoezicht in het centrum.

“Aan de betonconstructie zitten nokken, waaraan de platen met koperen bevestigingsmiddelen vastzitten.” Volgens Gravesteijn is dat een systeem dat in de jaren zestig van de vorige eeuw vaker werd toegepast. Oude bouwtekeningen, bewaard op microfiches en inmiddels opgeduikeld uit het archief, moeten uitsluitsel geven over de precieze constructie en wijze van bouwen in die tijd.

Een van de vier platen van het gebouw van architect H.A. Maaskant, kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half vier naar beneden. Kort daarna zijn drie andere platen, die samen met de eerste plaat in het totaal een vierkant vormen, ook gaan schuiven en van zo�n 12 meter hoogte op straat gevallen. Over een afstand van 40 meter lagen witte brokstukken travertin.

“Godzijdank is niemand geraakt”, zegt een woordvoerder van de dienst Stedebouw & Volkshuisvesting waaronder Bouwtoezicht valt. “Bouwtoezicht is verantwoordelijk voor de publieke veiligheid. We zijn blij is dat het wat dat betreft met een sisser is afgelopen”. Het Hiltonhotel, dat als eigenaar verantwoordelijk is voor het gebouw, heeft inmiddels een deskundige laten overkomen uit Engeland die samen met de gemeentelijke dienst het onderzoek naar de oorzaak is begonnen.

Gistermiddag zaten beide partijen, die zich verder onthouden van commentaar, met elkaar om de tafel. Volgens Gravesteijn “hevig in discussie over het hoe, wat en waarom. De tekeningen kunnen op diverse manieren worden beoordeeld”.

Uit inspectie van Bouwtoezicht die nacht is gebleken dat er niet nog meer platen op schuiven stonden. De politie heeft voor de veiligheid wel de omgeving afgezet met hekken.

Reageer op dit artikel