nieuws

Bouw kan software leasen als auto

bouwbreed

rijssen – Denkt u maar aan het leasen van een auto, zo gemakkelijk en betaalbaar wordt het gebruik van computerprogrammas in de bouw. Zo promoot Kooiker Automatisering het nieuwe initiatief van online-software.

Niet in één keer een groot bedrag op tafel leggen voor computersoftware, maar via een maandabonnement er wel ten volle gebruik van maken.

Inderdaad, zoals bij een leaseauto. Het gaat immers niet om het bezit, maar om het gebruik, zo verwoordt directeur drs. E. Kooiker het uitgangspunt van zijn nieuwe service voor het midden- en kleinbedrijf in de bouwsector.

De service richt zich in eerste instantie op het door het bedrijf ontwikkelde ERP-softwarepakket, dat modules omvat voor verwerving, voorbereiding, uitvoering en onderhoud van projecten. Maar in principe kan het elke soort software betreffen.

“Wij verwachten dat, zoals het met de meeste vernieuwingen gaat, na een gewenningsperiode steeds meer gebruik wordt gemaakt van online-software”, aldus Kooiker. “Stel, een klant in Amersfoort maakt gebruik van een van onze softwarepakketten. Dan kan hij, zonder het gekocht te hebben, toch gebruik maken van het gecontracteerde programma, gewoon door in te loggen op een via www.kooikerautomatisering.nl benaderbare server.” Kooiker benadrukt dat de beveiliging een belangrijk item is. Er wordt gewerkt met unieke codes per klant, om het onmogelijk te maken dat concurrenten/collega�s kennis nemen van elkaars gegevens.

Drempelverlagend

Online-software heeft volgens Kooiker duidelijke voordelen voor het bouwbedrijfsleven. De ontbrekende investering werkt drempelverlagend, zodat men eerder geneigd is van betere (en daarom vaak ook duurdere) software gebruik te maken, met positief effect op de bedrijfsvoering.

Kooiker geeft als voorbeeld een middelgroot bouwbedrijf dat er een beetje projectontwikkeling bij wil doen. Het hoeft niet voor vele duizenden euro�s software aan te schaffen, maar kan voor 100 of 150 euro per maand �leasen�

Ook is er de zekerheid dat storingen snel en doeltreffend worden opgelost en altijd van de laatste updates gebruik kan worden gemaakt. Vele jaren doorwerken met steeds verder verouderende programmatuur, een ook in de bouwsector veel voorkomend fenomeen, is nu niet meer nodig. “Minder investering, meer service”, zo noemt Kooiker deze benadering, die zich de komende jaren zal moeten bewijzen.

Een mogelijk nadeel van online-software zou kunnen zijn, dat een bedrijf bij eventuele serverstoringen of andersoortige communicatieproblemen een tijd lang geen gebruik van de programma�s kan maken.

Reageer op dit artikel