nieuws

Venlo verplaatst joods ritueel bad van 90 ton

bouwbreed

venlo – Het oudste rituele joodse bad van de Benelux, een zogenaamd mikwe, krijgt een nieuwe plek. Het bad bevindt zich nu nog aan de Maasboulevard in Venlo maar moet wijken voor de aanleg van een parkeergarage. Waar het mikwe zijn definitieve plaats krijgt, is vooralsnog onduidelijk. Het wordt elders in Venlo tijdelijk in tenten […]

venlo – Het oudste rituele joodse bad van de Benelux, een zogenaamd mikwe, krijgt een nieuwe plek. Het bad bevindt zich nu nog aan de Maasboulevard in Venlo maar moet wijken voor de aanleg van een parkeergarage.

Waar het mikwe zijn definitieve plaats krijgt, is vooralsnog onduidelijk. Het wordt elders in Venlo tijdelijk in tenten opgeslagen tot het in die gemeente een nieuwe bestemming vindt. Met de joodse gemeenschap is afgesproken dat het mikwe in ieder geval een plaats krijgt in Venlo.

Het verplaatsen van het bad is geen sinecure want het gevaarte weegt 90 ton. Om het mikwe goed te kunnen ophijsen is het 72 vierkante meter grote bouwsel in tweëen gezaagd en op betonnen platen met hengsels gezet. De muren van de wasplaats zijn bekist. Het 90 ton wegende gevaarte wordt vervolgens aan de hengsels opgehesen en op een dieplader gezet. Bijzonder is dat het mikwe aan een kant tegen de overblijfselen van een nog ouder pand staat. Dit gebouw, van voor de 13de eeuw, is het oudste stenen pand van middeleeuws Venlo. Waarschijnlijk betreft het een pand van de Hertog van Gelre en is het een Waaghuis of een Tolhuis.

Reageer op dit artikel