nieuws

Van Oord daagt raad Lemsterland voor rechter

bouwbreed

lemmer – Bagger- en waterbouwkundig aannemer Van Oord uit Rotterdam heeft de gemeenteraad van Lemsterland voor de rechter gedaagd.

Van Oord wil daarmee toestemming voor zandwinning bewerkstellingen op een perceel van 11 hectare bij waterplas de Groote Brekken in Lemmer.

In 2003 vroeg Ballast Ham, dat later fuseerde in Van Oord, de gemeente Lemsterland toestemming voor zandwinning op het perceel. De raad weigerde te beginnen met de vrijstellingsprocedure voor het bestemmingsplan die daarvoor nodig is. In de bezwaarprocedure bleef de raad bij dat besluit. Van Oord gaat in beroep bij de rechter. Omdat het beginnen van een vrijstellingsprocedure een bevoegdheid is van de gemeenteraad, is die ook gedaagde partij, en niet de gemeente. De raad laat zich wel vertegenwoordigen door ambtenaren.

De gemeente is in overleg met het bedrijf Stuurwiel uit Oudehaske over zandwinning op een andere locatie aan de Groote Brekken. Het is niet kies om dan een andere partij toestemming te verlenen, motiveert de raad zijn weigering. Op de locatie van Van Oord verwacht de raad bovendien meer overlast voor recreatie en voor de scheepvaart op het Prinses Margrietkanaal. Bovendien vindt de raad de aanvraag van Van Oord onvoldoende onderbouwd als het gaat om de gevolgen voor natuur. Van Oord wil in afwachting van de rechtszaak in juni niet ingaan op het conflict.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels