nieuws

Strabag zet hoog in op pakket aandelen Züblin

bouwbreed Premium

augsburg – Bauholding Strabag heeft zijn zinnen gezet op Züblin. Topman H. Haselsteiner biedt 58 miljoen euro voor het aandelenpakket van 48,7 procent dat na de ondergang van Walter Bau voor het grijpen ligt. Mocht meer geld nodig zijn dan wil de Oostenrijker daar best over onderhandelen.

Gaat de transactie door dan heeft Strabag op slag de zeggenschap over Züblin. De Oostenrijks-Duitse onderneming bezit al 4,9 procent. Samen met de bij Landesbank Beieren geparkeerde 48,7 procent is de huidige bescheiden inbreng voldoende om het roer over te nemen.

Mocht curator W. Schneider met Haselsteiner tot een akkoord komen dan ligt een fusie van Züblin met de Duitse dochter Strabag AG in het verschiet. In de plannen van Haselsteiner verdwijnen dan 250 arbeidsplaatsen. De ingreep levert volgens hem een besparing op van jaarlijks 25 miljoen euro. Indien de kans op de fusie voorbijgaat denkt Haselsteiner dat Züblin nog hooguit vijf tot tien jaar zijn zelfstandigheid kan behouden.

De Stuttgarter bouwfamilie Lenz zet zich schrap om de inlijving van Züblin te voorkomen. Jarenlang hield de grootaandeelhouder met succes Walter Bau buiten de deur. Met steun van een Amerikaanse investeringsmaatschappij en rugdekking van het eveneens in Zuid-Duitsland gewortelde Bilfinger Berger, probeert Lenz het Walter-pakket te bemachtigen. Doelstelling is de zelfstandigheid van Züblin te continueren en de opmars van Bauholding Strabag te beteugelen. Na de val van Walter Bau hebben de Oostenrijkers enkele in München gevestigde Dywidag-bedrijven in handen gekregen met het oogmerk de ondernemingen samen te voegen met Strabag AG uit Keulen.

Walter Bau ruziet met Bilfinger Berger over het overhaaste vertrek van twintig bouwmanagers van wegenbouwer Heilit. In de ogen van Walter zijn de specialisten op onoorbare wijze afgetroggeld en moeten ze zo snel mogelijk rechtsomkeer maken. Heilit is inmiddels overgenomen door Bauholding Strabag. Bilfinger meldt van de prins geen kwaad te weten en hangt mogelijk een proces boven het hoofd.

Reageer op dit artikel