nieuws

NMa geeft bij schikking alsnog deel boete terug

bouwbreed

den haag – De NMa verleent alsnog 10 procent korting als het tot een schikking komt tussen bouwers en opdrachtgevers. De 345 gww-bedrijven hebben nu de rekening zonder boetevermindering gekregen. De kartelpolitie belooft na totstandkoming van een collectieve regeling de verstuurde rekeningen te vernietigen en opnieuw besluiten te nemen.

Dat blijkt uit de brief van het kabinet aan het parlement over de schikking en verhaalsactie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit bevestigt het voornemen, maar benadrukt dat alleen bedrijven die kunnen aantonen mee te betalen aan een schikking alsnog geld terug kunnen krijgen als bijdrage voor een schikking.

Het gaat om 10 procent van het bedrag dat een bedrijf betaalt aan gedupeerde opdrachtgevers, met een maximum van 10 procent van de boete. De kartelpolitie begrijpt uit de eerste reacties dat veel van de nu beboete bedrijven namelijk helemaal niet van plan zijn mee te betalen aan een eventuele schikking.

Afgelopen week zijn alle sanctiebesluiten de deur uit gegaan. In principe zijn de boetes vastgesteld op 10 procent van de omzet van 2001. De bouwers die waren betrokken bij de zogenoemde C6 (betonkartel) en WO6 (wegenbouwkartel) betalen nog eens 2 en 1,5 procent extra.

Omdat bijna alle bedrijven hebben gekozen voor een versnelde procedure heeft de NMa fikse kortingen verleend. Vrijwillig afstaan van schaduwboekhouding en volledige medewerking levert de meeste korting op. Maar ook doorspelen aan de fiscus en de versnelde procedure levert korting op. Een opmerkelijke korting was te verdienen als de bouwers tot een overeenkomst zouden komen met de gedupeerde opdrachtgevers. Directeur-generaal Kalbfleish zou in dat geval maximaal tien procent van de schikking voor zijn rekening nemen.

Naar aanleiding van die toezegging kwam het in februari en maart tot concrete onderhandelingen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers met het principeakkoord van 50 miljoen euro tot gevolg. Het kabinet haalde echter begin vorige maand tot ieders verrassing een streep door die overeenkomst en wil alsnog naar de rechter stappen.

Vandaag staat het onderwerp op de agenda in de Tweede Kamer en zal het parlement waarschijnlijk aandringen op nieuwe onderhandelingen. Maar op dit moment is geen sprake van een schikking en daarmee had de NMa geen andere keus dan de boetes op te leggen, zonder korting van 10 procent op het schikkingsbedrag.

Reageer op dit artikel