nieuws

Freedom Tower symbool van Amerikas veerkracht

bouwbreed Premium

washington – De architect en het ingenieursbureau noemen de Freedom Tower de veiligste wolkenkrabber die ooit is gebouwd. Maar een aantal veiligheidsvoorzieningen wordt om financiële redenen achterwege gelaten.

De Freedom Tower die op de plaats komt van de ingestorte Twin Towers in New York moet behalve een architectonisch hoogstandje ook een symbool worden van Amerika�s veerkracht.

New Yorkers noemen de toren al de �bring-it-on� (kom-maar-op) toren alsof het gebouw een uitdaging is aan Bin Laden cs. om nog eens een aanslag te proberen. Geen wonder dat architect Libeskind en de ingenieurs van Skidmore, Owings en Merrill (SOM) beloven niet alleen de duurste (circa 11 miljard dollar) maar ook de veiligste wolkenkrabber ooit te zullen maken.

Om te voorkomen dat de Freedom Tower na een aanslag kan instorten heeft Libeskind een constructief zeer robuust gebouw ontworpen. Belangrijkste constructieve elementen in het ontwerp zijn de zeer dikke wanden rondom de kern en een web van diagonale stalen balken rond de gevel. Liftschachten, trappenhuizen en infrastructuur worden beschermd in een brandvrije kern die wordt gevormd door muren van gewapend beton. Deze muren zijn elk circa 90 centimeter dik.

Het gewicht van het gebouw wordt voor een groot deel gedragen door een web van diagonale, stalen kolommen rondom de gevel. De kolommen zijn via de vloeren, en aan de top van het gebouw via kabels, verbonden met de kern. Als een aantal van deze kolommen beschadigd raakt, wordt de belasting gemakkelijk geherdistribueerd over de andere diagonalen in het web.

Volgens een rapport van het National Institute of Standards and Technology (NIST) dat onlangs is gepubliceerd, werd het instorten van de Twin Towers veroorzaakt doordat de opgespoten fireproofing van de stalen balken werd geschuurd bij de inslag van de vliegtuigen. Daardoor werd het stalen skelet week en stortte in.

Het ingenieursbureau SOM wacht nu op aanbevelingen van het NIST om een op ovencement gebaseerd brandwerend materiaal te gebruiken dat veel robuuster is.

De oetwerpers zien echter om financiële redenen af van het gebruik van zeer hittebestendig staal. In wolkenkrabbers in Azië en Europa worden regelmatig dure staallegeringen met molybdeen of chroom gebruikt die tot een temperatuur van 800 Celsius niet vervormen .

De Freedom Tower wordt uitgerust met chemische en biologische filters in het luchtzuiveringssysteem die de gebruikers beschermen tegen chemische en biologische aanslagen.

Het gebouw krijgt ook een back-up sprinkler, voor het geval het primaire blussysteem bij een aanslag stuk gaat. Om te voorkomen dat rook kan binnendringen in de twee of drie beveiligde trappenhuizen in de kern van het gebouw, worden deze trappenhuizen onder druk gehouden.

Het aantal zwaar beveiligde vluchtplaatsen met eigen ventilatiesysteem zal echter in de Freedom Tower zeer beperkt zijn. Glas dat bestand is tegen explosies is te zwaar voor gebruik in het hele gebouw. Voor de gevel wordt daarom gewoon veiligheidsglas toegepast: twee lagen glas waartussen een laag plastic.

Reageer op dit artikel