nieuws

Fijnproevers Bouwflex kiezen voor amber

bouwbreed

amersfoort – Proost! De werknemers van detacheerder Bouwflex kunnen een pittig biertje tegemoet zien. Amber van kleur met het goede karakter van 6 procent alcohol. Geconcentreerd zaten de 22 proevers bijeen in Amersfoort. Glas in de hand, het blanco rapport op tafel. Uit alle windstreken waren ze gekomen.

“Er mag best gelachen worden”, gaf directeur Joost Louman de aftrap in brouwerij De Drie Ringen. “Maar de bierproeverij is een serieuze zaak. Wat is een lekker biertje? Wat vinden de mensen leuk als pannenbier? Jullie bepalen de keuze voor 1400 man deze zomer. Pas op. Of je krijgt straks allemaal boze collega�s op je dak”.

Brouwvrouw Corrie Derks greep de gelegenheid gretig aan om de bouwvakkers de roerselen van het bier bij te brengen. De Drie Ringen brouwt zonder grappen of grollen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Met Keuls gist en kraanwater uit Amersfoort. Jazeker, proeven en doorslikken maar. Want anders dan voor wijn geldt, de smaakpapillen voor bier liggen achter in de keel.

“Thuis drink ik altijd Grolsch. Heineken is me te waterig”, verzekert isolatiemonteur Danny Lamphen uit Den Haag. Anderhalf jaar al werkt hij voor Bouwflex. Soms dicht bij huis op Vinex-locaties, dan weer moeten kilometers gemaakt worden. Verste rit ging naar Apeldoorn, nota bene voor een klusje dat amper vijf minuten vergde. Avonden en weekeinden steekt hij de handen uit de mouwen om in het Laakkwartier een jarendertigpand om te toveren in zijn eigen paleisje.

“De zuiderlingen houden van wat zwaarder bier”, trekt Lamphen zijn conclusie. “Vorig jaar hadden de zuidelijke proevers de overhand en kregen we dus zwaar bier. Bij ons op kantoor viel het brouwsel niet zo in de smaak. Mooi geluk voor mij want ik heb heel wat extra dozen kunnen meenemen”.

De Limburgers wilden van brouwvrouw Derks wel eens weten of het hardnekkige gerucht dat je van Oranjeboom hoofdpijn krijgt op waarheid berust. Met zachte tongval werd de stelling betrokken dat Brand toch beslist uit vaten moest komen. Tankbier stijgt immers naar het hoofd. De fijnproevers die meenden banaan te ontdekken, kregen onverwacht het gelijk aan hun zijde. Bier uit tarwegist krijgt qua smaak een tik mee van die tropische vrucht in gele jas. Voor timmerman Jeroen Mannem uit Heerenveen is Bouwflex niets minder dan een reddingsboei. De schrik zit hem nog in het lijf. “Zes jaar lang had ik in Utrecht een vaste baan. In 2001 kwam ik in Friesland wonen. Geen werk te vinden. En als je wat hebt, trappen ze je elke vakantie weer in de ww. Vergeet niet dat ik vrouw en kind heb”.

Volgens directeur Louman van Bouwflex trekt de markt momenteel waanzinnig aan. In het eerste kwartaal lag de vraag bij lands grootste bouwdetacheerder, een dochterbedrijf van Randstad, 50 tot 80 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. “Het is moeilijk om goede mensen te vinden, om je kwaliteit hoog te houden. De markt lijkt in het Zuiden harder aan te trekken dan in het Noorden. Ik zoek 30 tot 50 timmermannen. Over een maand hebben we zeker evenzovele schilders nodig”.

Doordat de aannemers uit strategische overwegingen vanuit een kleine kern het liefst flexibel personeel aantrekken, is het arbeidsdecor in de detacheringsbranche sterk gewijzigd. Diepe dalen ziet Bouwflex, gevolgd door extreem hoge pieken. “Vroeger leek de vraag wel wat op het landschap van de Ardennen. Nu hebben we minstens Pyreneeën. De eerste drie maanden van het jaar zijn werkelijk een gekkenhuis”.

�Jullie bepalen de keuze voor 1400

man deze zomer�

Reageer op dit artikel