nieuws

FBI onderzoekt Oakland Bay Bridge

bouwbreed Premium

san francisco – De FBI onderzoekt de beschuldiging dat bouwcombinatie KFM ondeugdelijke en defecte lassen heeft laten zitten in de funderingen van het oostelijke deel van de in aanbouw zijnde Oakland-San Francisco Bay Bridge.

KFM is een joint venture van de Amerikaanse FCI Constructors en Flatiron Constructors, beide onderdeel van BAM-dochter Flatiron Construction en de bedrijven Kiewit Pacific en Manson Construction.

Vijftien lassers beweren dat zeker een derde deel van 5280 lassen in 160 stalen poten ondeugdelijk is. Voormannen van de bouwcombinatie zouden bonussen hebben uitgedeeld om sneller te werken en ondeugdelijk lassen niet te rapporteren.

KFM heeft bij monde van T. Jansen, een woordvoerder van Kiewit Pacific, de beschuldigingen van de hand gewezen. “Alle laswerk aan de Bay Bridge wordt gedaan volgens de zeer strenge regels van opdrachtgever Caltrans en door ervaren lassers die ook goedgekeurd zijn door Caltrans,” aldus Jansen. Hij voegde eraan toe dat alle lassen moeten worden goedgekeurd door inspecteurs van KFM, van Caltrans (het California Department of Transportation) en van het onafhankelijke bedrijf Inspection Services.

Geïnspecteerd

Opdrachtgever Caltrans beschikt over 330.000 pagina�s met rapporten over het laswerk dat visueel, magnetisch en met ultra-geluid werd geïnspecteerd. D. McElhinney, een manager die namens Caltrans toezicht houdt op het project, zegt dat het laswerk goed is en gelooft dat de beschuldigingen het gevolg zijn van een conflict tussen de bouwcombinatie KFM en de vakbond van de lassers.

Ook de Koninklijke BAM Groep wijst op de rapporten van Caltrans. Volgens de Amerikaanse directeur van Flatiron, G. Crabtree, is het een storm in een glas water. Hij verwacht dan ook heel snel van alle blaam te worden gezuiverd.

Het werk aan de Oakland-San Francisco Bay Bridge is als gevolg van de beschuldigingen op 6 april stilgelegd. Volgens het bouwvakblad ENR kost de stillegging een half miljoen dollar per dag. Vierentwintig brugpijlers zijn reeds gereed en alle lassen in deze pijlers zijn inmiddels in beton gegoten.

Aangeklaagd

De FBI onderzoekt nu in een laboratorium de lassen uit de vier brugpijlers die nog niet volgestort zijn met beton. Indien veel lassen ondeugdelijk blijken zal KFM worden aangeklaagd wegens fraude.

De Oakland-San Francisco Bay Bridge was recentelijk in het nieuws omdat gouverneur Schwarzenegger van Californië het plan voor het westelijk deel, een �self-anchored� tuibrug, heeft geschrapt vanwege de hoge kosten. De bouwcombinatie KFM probeert nu ook een opdracht te krijgen om deze westelijke verbinding op een goedkopere manier te bouwen.

Reageer op dit artikel