nieuws

Bouw van baggerdepot bij Amersfoort jaar vertraagd

bouwbreed

amersfoort – De aanleg van een baggerdepot bij de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst loopt minstens een jaar vertraging op. Dit is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State, die oordeelde dat het bestemmingsplan moet worden vernietigd.

De Raad vond de bezwaren van bewoners, de gemeenteraad van Amersfoort en het Ontwikkelingsbedrijf Vathorst tegen de provincie Utrecht gegrond. Deze richtten zich op onduidelijkheid over de grootte en exacte locatie van het depot. Daarbij was er bezwaar over onzorgvuldigheid van het aanwijzingsbesluit, om het bestemmingsplan goed te keuren. De Raad verwijt de provincie Smink Beheer een voorkeurspositie te hebben gegeven, omdat de afvalverwerker al initiatieven had ondernomen voor realisering van het baggerdepot.

De baggerstort bij de nieuwbouwwijk Vathorst houdt de gemoederen in Amersfoort al jaren bezig, onder meer uit vrees voor stankoverlast. Een meerderheid in de raad was tot de laatste verkiezingen in 2002 voor de aanleg van het depot. Na aanhoudend verzet uit de bevolking was de nieuwe raad echter unaniem tegen. De provincie Utrecht dwong echter met haar aanwijzing Amersfoort alsnog tot medewerking.

Afvalverwerker Smink vindt de kwestie �vervelend�. Directeur D. Story: “We moeten het huiswerk opnieuw maken. Voor de werkzaamheden maakt het echter niet veel uit. ” Story hoopt in 2007 met de realisering van het depot te kunnen beginnen.

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst is verheugd over de uitspraak. Volgens een woordvoerder biedt de uitspraak perspectieven voor woningbouw in Vathorst. De gemeente Amersfoort gaat in de periode die de provincie Utrecht nodig heeft om de procedure over te doen, er alles aan doen om de berging bij Vathorst overbodig te maken.

Reageer op dit artikel