nieuws

Ballast legt staalclaim bij Den Haag

bouwbreed Premium

den haag – Ballast Nedam heeft een claim ingediend bij de gemeente Den Haag om de gestegen staalprijzen te compenseren. De bouw van het nieuwe ADO-stadion kan daardoor nog duurder uitpakken.

De bouw van het stadion op bedrijventerrein Forepark, vlak bij het Prins Clausplein, is nog steeds niet begonnen en heeft ruim anderhalf jaar vertraging opgelopen.

Daardoor zijn de bouwkosten inmiddels met 1,5 miljoen euro gestegen. Daarnaast claimt bouwer Ballast Nedam nu ook een bedrag om de enorm gestegen staalprijzen te compenseren. De hoogte van de claim wordt pas bekend als de bouw van start is gegaan.

In het stadionontwerp is verhoudingsgewijs veel staal verwerkt. Stijgende staalprijzen hebben daardoor grote invloed op de bouwkosten van het stadion. Enkele maanden terug bedroeg de staalprijs 40 procent meer dan ten tijde van de aanbesteding, inmiddels liggen de prijzen nog altijd zo�n 30 procent hoger. Ballast Nedam wil daarom een vergoeding van de opdrachtgever zien. De Stichting Stadion Ontwikkeling wil het potentiële conflict voorlopig liever “parkeren”.

De gemeente Den Haag doet de �staalclaim� af als “onterecht”. Zij ziet geen aanleiding een voorziening te treffen en zegt haar “juridische positie scherp te bewaken”.

De ontwikkeling van het stadion verloopt zeer moeizaam. Keer op keer krijgen partijen te maken met tegenvallers. Zo vernietigde de Raad van State begin dit jaar de milieuvergunning die de gemeente voor het stadion had afgegeven en moet er eerst opnieuw onderzoek worden gedaan naar de milieueffecten.

Inclusief de de gestegen bouwkosten raamt de gemeente de extra uitgaven nu op 5 miljoen euro. Een nieuw milieuonderzoek kost extra geld. Daarnaast blijken ook de kosten voor de beveiliging hoger dan ingeschat. De gemeente Den Haag wil de komende jaren bovendien 2 miljoen euro in de eredivisieclub investeren voor maatschappelijke activiteiten. De totale kosten waren oorspronkelijk begroot op 33,5 miljoen euro.

Voorlopig gaan alle partijen er nog steeds vanuit dat de bouw van het stadion in augustus van start gaat. Een risico vormt nog wel de luchtkwaliteit op de beoogde locatie. Deze overstijgt momenteel net als bij veel andere projecten de grenswaarde om te mogen bouwen.

Reageer op dit artikel