nieuws

Artwalk van Bayer: kunst om op te staan

bouwbreed Premium

mijdrecht – Bayer heeft met Artwalk een decoratieve kunststof vloercoating ontwikkeld, waarin een door een kunstenaar bedacht ontwerp wordt aangebracht. De kunstenaar werkt hiervoor op de locatie samen met de applicateur, die tijdens het gieten van de hars op spijkerschoenen loopt om het werk niet te beschadigen. Na uitharding loop je dan letterlijk over een kunstvloer

�Kunst om op te staan� is het motto dat Bayer aan zijn nieuwste product meegeeft. Op de vakbeurs European Coatings Show 2005 (26, 27 en 28 april in Neurenberg) zijn verschillende stukken Artwalk te zien. Zij moeten een indruk geven van de mogelijkheden.

Vanwege de combinatie van artistiek design, individualiteit en functionaliteit van deze naadloos gegoten kunstharsvloer voorziet de producent toepassingen in hotels, restaurants, winkelcentra, fitnesscentra, concerthallen en recepties van bedrijven. Elke ruimte daar kan een eigen ontwerp krijgen van de hand van een kunstenaar.

De kunststofvloeren zijn gebaseerd op een tweecomponentenpolyurethaansysteem van Bayer.

Gekwalificeerde applicateurs brengen het artistieke ontwerp in samenwerking met de kunstenaar over op de vloer door de vloeibare hars ter plekke in de gewenste kleuren, patronen en motieven te gieten. Om te voorkomen dat de kleuren worden weggeveegd bewegen de verwerkers zich op spijkerschoenen over de vloeibare coating, totdat deze is uitgehard. Vervolgens werken ze het kunstwerk af met een transparante pur-afsluitlaag. Er ontstaat dan een naadloze vloer uit één stuk, zonder snijranden en breukvlakken.

Tot 800 vierkante meter vloercoating kan in drie dagen worden opgebracht. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid is een vloer na 24 uur beloopbaar.

Slijtbestendig

Pur-gietharscoatings weerstaan langdurig hoge belastingen, meldt Bayer. De vloercoating vergeelt of verkleurt niet, is slijtbestendig en ongevoelig voor reinigingsmiddelen en andere chemicaliën. Mocht de vloercoating onverhoopt beschadigen door bijvoorbeeld brandplekken of doelbewust bekrassen, dan is dit probleemloos te herstellen. Het oppervlak wordt in zo�n geval afgeslepen en vervolgens voorzien van een nieuwe transparante pur-laag.

Voor het aanbrengen van de Artwalk-vloer heeft Bayer partnerovereenkomsten gesloten met zes Europese bedrijven, die wereldwijd opereren. Onder hen het Nederlandse bedrijf Bolidt uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Reageer op dit artikel