nieuws

Arbeidsinspectie maakt werk van steigerbouw

bouwbreed

den haag – De Arbeidsinspectie intensiveert de controles in de steigerbouw. Tot oktober bezoekt de dienst veertig locaties in de Randstad en Zuid-Nederland. Als de inspecteurs misstanden constateren, worden met onmiddellijke ingang de werken stopgezet. Werkgevers die in overtreding zijn krijgen lik-op-stuk een fikse boete. De verscherpte controles zijn een reactie op het ernstige ongeval […]

den haag – De Arbeidsinspectie intensiveert de controles in de steigerbouw. Tot oktober bezoekt de dienst veertig locaties in de Randstad en Zuid-Nederland. Als de inspecteurs misstanden constateren, worden met onmiddellijke ingang de werken stopgezet. Werkgevers die in overtreding zijn krijgen lik-op-stuk een fikse boete.

De verscherpte controles zijn een reactie op het ernstige ongeval twee jaar geleden in de Amercentrale, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. De Arbeidsinspectie constateert dat veel ongevallen in de procesindustrie gebeuren tijdens het onderhoud aan complexe installaties. Tijdens een onderhoudsstop moet extern personeel van verschillende disciplines in korte tijd gezamenlijk een flinke hoeveelheid werk verrichten. De risico�s nemen daardoor toe.

De inspecteurs zullen niet alleen kijken of de constructies veilig zijn, maar richten hun aandacht ook op valgevaar. Tevens wordt gecontroleerd op de werktijden. Onderzoek wijst uit dat bij een arbeidstijd van twaalf uur de kans op een ongeluk tweemaal zo groot is als bij een arbeidstijd van acht uur.

Reageer op dit artikel