nieuws

Vinci en dochters fors in de plus

bouwbreed

parijs – Het Franse bouw- en wegenconcern Vinci heeft vorig jaar de winst met 35 procent zien toenemen naar 731 miljoen euro. De omzet kwam bijna 8 procent hoger uit op 19,5 miljard, waarvan 62 procent afkomstig is uit Frankrijk zelf.

De bouwtak leverde een bijdrage van 8,2 miljard aan de omzet en 241 miljoen aan de winst, terwijl de divisie wegenbouw- en beheer goed was voor nog eens 5,7 miljard omzet en 131 miljoen winst. Aan het eind van januari 2005 stond het orderboek op 13,9 miljard, 17 procent hoger dan een jaar eerder en goed voor ongeveer tien maanden werk.

Vinci kon vooral profiteren van de uitstekend draaiende bouwmarkt in Frankrijk zelf, maar haalde ook elders in de wereld veel nieuw werk binnen. Vinci en haar dochterbedrijven hebben alleen al in februari opdrachten binnengehaald voor onder meer een winkelcentrum in Parijs, negentien stations voor een nieuwe sneltram in Valenciennes, een groot deel van het onderhoud van de kerncentrales in Frankrijk, een vijftal scholen in het Britse Derby en een nieuw controlecentrum bij de chemische fabrieken van Degussa in Antwerpen.

In de Benelux is Vinci vooral actief via dochterbedrijf CFE. Het bedrijf kondigde verder aan de komende tijd weer voor 1,2 miljard euro eigen aandelen op te zullen kopen. Op grond van de cijfers in en kwaliteit van het orderboek en de �dynamiek binnen het bedrijf�, is topman Zacharias optimistisch dat Vinci “in 2005 de resultaten verder zal kunnen verbeteren”.

Reageer op dit artikel