nieuws

Vak van tekenaar dreigt te verdwijnen

bouwbreed

rotterdam – De inzet van drie- en vierdimensionale cad-systemen leidt tot verschuiving van verantwoordelijkheden en nieuwe functies, zoals de construction modeler en de configuration manager. Misschien verdwijnt het oude vak van tekenaar wel helemaal. Met 3D- en 4D-systemen valt de meeste winst te behalen bij de calculatie en inkoop.

Dat zei D. Gallello van Graphisoft Budapest uit Hongarije op en studiemiddag over 3D- en 4D-cad in de praktijk van de Betonvereniging en Stumico. “The future of construction is with the kids”, hield hij zijn publiek voor. Door de invloed van computerspellen is een 3D virtuele wereld voor kinderen heel normaal. Zij zullen als vanzelfsprekend met 3D- en 4D-systemen gaan bouwen. Voor de huidige generatie lijkt het nog toekomst, misschien maken zij een volledige 3D- en 4D-bouwpraktijk niet meer mee.

De ontwikkelingen staan echter niet stil. Gallello liet weten dat Graphisoft inmiddels zoveel in huis heeft, dat het bedrijf tegen het einde van dit jaar de grootste virtuele bouwmaatschappij ter wereld zal zijn. Opdrachtgevers uit de hele wereld laten hun modellen door Graphisoft bouwen en beheren.

xD4all-concept

Volgens Gallello heeft het geen zin om zelf met kleine projecten te experimenteren. Beter is het een groot geschikt project te nemen en gebruik te maken van de expertise van bijvoorbeeld Graphisoft. Vervolgens moet het de normale praktijk worden om met 3D- en 4D-systemen te ontwerpen en uit te voeren. Vooruitgang moet vooral geboekt worden bij de calculatie en de inkoop.

Ir. W.F. van Woudenberg, informatica engineer bij BAM Utiliteitsbouw, denkt dat de meeste mensen nog geen idee hebben wat allemaal mogelijk is met 4D-programma�s. “Vooral de ontwikkeling van calculatieprogramma�s is triest”, vindt hij. De kosten van het uittrekken bijvoorbeeld kunnen 40 procent omlaag, met modellen die in Hongarije worden gebouwd. Van Woudenberg presenteerde het xD4all-concept, voor het gestructureerd creëren, beheren en overdragen van eenduidige projectinformatie.

BAM gebruikt het xD4all-concept voor visualisaties, tekeningen, coördinatiemodellen, bepaling van hoeveelheden, calculaties en 4D-processimulaties. Een doel is zo weinig mogelijk informatie verloren te laten gaan bij de overdracht naar een volgende fase van het bouwproces. Het 3D-model wordt onder meer gebruikt voor het analyseren van de bouwmethodiek en de instructie van het personeel op de bouwplaats.

Op de studiemiddag werden indrukwekkende voorbeelden van de toepassing van 3D- en 4D-cad systemen getoond. Architecte Winka Dubbeldam liet een glazen gevel in New York zien, die ondanks de specifieke vorm goedkoper bleek dan een standaard �curtain wall�, omdat met het 3D-model direct met leveranciers over de hele wereld werd gecommuniceerd.

Met de keuze voor 3D- en 4D-systemen verandert dus niet alleen het cad-gereedschap, maar treden verschuivingen op in de organisatie van het hele bouwproces.

Reageer op dit artikel