nieuws

Thermokussen: energiearme verkoeling voor arme landen

bouwbreed

utrecht – De thermoskussens van Tonzon isoleren niet alleen goed tegen de kou, ze vormen ook een prima schild tegen hittestraling. Die ervaring doet het innovatiebewuste bedrijf op in het door de tsunami ernstig getroffen Sri Lanka. Maar ook in het Middelandsezeegebied is de koellast er fors mee te verminderen.

De thermoskussens blijken in Azië eenvoudig inzetbaar boven bijvoorbeeld de verlaagde plafonds in woningen en kantoren. In de proefwoning in de Srilankese stad Colombo kunnen de bewoners zelf het effect van dakisolatie ervaren. Volgens Tonzon-directeur Ton Willemsen wordt in de tropen een dak al gauw heter dan 60 graden Celsius, bij een buitentemperatuur van iets boven 30 graden.

Na het aanbrengen van de thermoskussens blijkt 90 procent van de zonnewarmte te worden tegengehouden, waardoor de binnentemperatuur fors omlaag gaat. Willemsen: “Het plafond wordt dankzij de hoge isolatiewaarde van de kussens (Rd= 4,25 m2K/W – red.) niet meer dan een halve graad warmer dan de buitenlucht. Srilankesen die in de proefwoning van de ene niet-geïsoleerde naar de andere wel geïsoleerde slaapkamer lopen, voelen tot hun verbazing met hun eigen lichaam het grote verschil in temperatuur, terwijl beide kamers toch royaal worden geventileerd met buitenlucht en er op het oog geen verschil is.”

Zonder energie

Tonzon verscheept voor de verlaagde plafonds in Sri Lanka een op maat gemaakte versie van de Thermoskussens. Omdat die van zichzelf erg licht zijn (en tevens compact te vervoeren) belasten ze de vaak simpele constructie van Aziatische woningen niet.

Willemsen: “Deze toepassing is interessant om het energieverbruik voor koeling terug te schroeven. Nog interessanter is wellicht, dat ze vaak vooral een uitkomst kunnen zijn op de vele plaatsen waar geen elektriciteit is, daar is vrij eenvoudig het gebruikscomfort van gebouwen flink te verhogen.”

De vermindering van koellast in combinatie met comfortverhoging geldt volgens hem ook voor bijvoorbeeld de subtropische gebieden rondom de Middellandse zee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels