nieuws

Tegenover de bouw sta ik nogal onbevangen

bouwbreed

Vandaag staat op de opiniepagina de eerste tekening voor Cobouw van illustrator Tom Janssen. Hij gaat tweewekelijks een illustratie voor de vrijdageditie verzorgen. “Tegenover de bouw sta ik nogal onbevangen. En dat komt mooi uit, want voor de juiste beeldvorming moet je een zekere afstand bewaren.” In Cobouw staan tekeningen van Len Munnik, Peter van […]

Vandaag staat op de opiniepagina de eerste tekening voor Cobouw van illustrator Tom Janssen. Hij gaat tweewekelijks een illustratie voor de vrijdageditie verzorgen. “Tegenover de bouw sta ik nogal onbevangen. En dat komt mooi uit, want voor de juiste beeldvorming moet je een zekere afstand bewaren.”

In Cobouw staan tekeningen van Len Munnik, Peter van Straaten en Gerard Wiegel. Van Straaten verzorgt de tekening voor de overige vrijdagen. Tom Janssen had tot voor kort nog nooit van Cobouw gehoord. “Ik kijk er bovendien van op dat het een dagblad is. Bijzonder dat de bouwnijverheid als enige bedrijfstak in Nederland hierover beschikt.”

Helemaal vreemd is de bouw hem niet want ooit is hij tijdens zijn middelbare schooltijd als 15 jarige begonnen met het tekenen van cartoons voor de Oosterhoutse bouwfabriek Struyk. “Dat was voor hun interne uitgave. Wat ik mij ervan herinner is dat het vooral ging over uiteenlopende betonproducten”.

Inktspotprijs

Velen kennen de humoristische en bijna zwierige stijl uit het dagblad Trouw. “Inhoudelijk is mijn werk niet hard. Meestal weet ik een onderwerp behoorlijk te relativeren.”

Hij won onlangs met een voor in het dagblad Trouw gepubliceerde spotprent over de genocide in Darfur de Inktspotprijs 2004, de prijs voor de beste spotprent van de stichting Pers & Prent. Hij kreeg deze prijs, bestaande uit een beeldje van een duivel in het Haagse perscentrum Nieuwspoort uit handen van Tweede-Kamerlid Lousewies van der Laan (D66). Tom Janssen: “Tja, dat is toch wel een erkenning. Daar ben ik dan ook echt zeer trots op.”

Tom Janssen ziet zichzelf vooral als politiek tekenaar. Evenals zijn collega-illustrator Jos Collignon, werkt hij met penseel. “Zijn stijl is sterk aan die van mij verwant. Dat is duidelijk zichtbaar en dat wordt ook wel gezegd. Komt ook doordat wij beiden veel bewondering hebben voor Amerikaanse tekenaars als Pat Oliphant en de onlangs overleden Mc Nelly”, aldus Tom Janssen.

Tekencarrière

Tom Janssen is in Breda (1950) geboren. Na de Rietveld Academie, afdeling vrije grafiek in Amsterdam begon hij als journalistiek tekenaar voor de redactie buitenland van Trouw in 1975 met zijn tekencarrière. Vanaf 1976 tot op de dag van vandaag tekent hij politieke prenten voor de Podiumpagina van Trouw. Verder werkt hij sinds 1983 via de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) voor twaalf regionale dagbladen (onder andere Brabants Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, Leeuwarder Courant, Tubantia en Limburgs Dagblad). Daarbij tekent hij voor tijdschriften als Broadcast Magazine, Ondernemen (MKB) en Forum. Via het Cartoonists & Writers Syndicate publiceert Tom Janssen in buitenlandse bladen, waaronder The International Herald Tribune, Time Magazine, Le Monde en The New York Times. Tom Janssen woont in Landsmeer en heeft zijn atelier in Amsterdam.

Reageer op dit artikel