nieuws

Rodamco Europe ziet winst groeien

bouwbreed

amsterdam – De beleggingsportefeuille van Rodamco Europe is vorig jaar met 6,4 procent gegroeid tot een waarde van 7,5 miljard euro. De winst van Europas grootste beursgenoteerde belegger in winkelvastgoed steeg met 7,4 procent tot 321 miljoen euro.

De in vergelijking met 2003 liefst 453 miljoen euro vettere portefeuille, dankt het grootste deel van de groei aan investeringen in projecten die nog in de pijplijn zitten. Van de 310 miljoen die Rodamco aan de nabije toekomst besteedde, vloeide het meeste geld naar het Piazza Center te Eindhoven en de stadsharten van Almere en Zoetermeer.

Rodamco kocht vorig jaar voor 184 miljoen euro bij. Van het bedrag stak de beleggingsmaatschappij 70 miljoen euro in winkelcentrum Väsby bij Stockholm. Het complex is het elfde Zweedse winkelcentrum van Rodamco. Andere aankopen betreffen vooral centra in Frankrijk. Het aandeel kantoren slonk tot nog 10 procent van Rodamco�s beleggingen. Het Strawinskyhuis te Amsterdam en een pand aan de Meesweg in Rotterdam gingen voor 62 miljoen euro van de hand. In Spanje werd voor 82 miljoen euro aan kantoren verkocht.

Rodamco wenst zich voorlopig niet aan de kantorenmarkt te branden. Zelfs voor anticyclische investeringen wordt de tijd niet rijp geacht. De beleggingsmaatschappij schetst de kantorenmarkt als hoogst problematisch, met als zwaartepunt van de moeilijkheden: Nederland. De beslissing van accountantsbureau KPMG in Amstelveen een nieuw pand met 57.000 meter kantoorvloer uit de grond te stampen, verslechtert de situatie alleen nog maar. De leegstand in de gemeente ligt al boven de 25 procent.

Door herwaardering van de beleggingen voegt Rodamco 107 miljoen euro aan zijn portefeuille toe. Het jaar 2003 ging op papier nog 30 miljoen verloren. In Nederland kwamen vorig jaar de winkelcentra voor 35 miljoen euro extra in de boeken. Op kantoren en bedrijfsgebouwen werd 11 miljoen euro afgeschreven.

Rodamco signaleert van de kant van beleggers een ongemeen grote interesse voor vastgoed. “De producten zijn daardoor duur. De concurrentiestrijd is hevig”, stelt bestuursvoorzitter M. Hulshoff. Volgens de topman heeft Rodamco als specialist het voordeel de markt beter te kennen dan investeerders die op een lucratief avontuur uit zijn. “Door onze langjarige relaties waren we in staat het grootse winkelcomplex in Wenen en een object in Warschau – beide familiebedrijven – binnen te halen voordat ze op de markt kwamen”.

Duitsland, Italië en Nederland ziet Hulshoff als uiterst lastige markten. Liefst zou hij een kantoor te München en de winkels aan de Frankfurter Zeil voor een zacht prijsje van de hand doen. Grootste objecten van Rodamco zijn Part Dieu in Frankrijk (366 miljoen euro), Donauzentrum in Oostenrijk (332 miljoen euro) en Taby Centrum te Zweden (280 miljoen euro).

Reageer op dit artikel