nieuws

Personeel Walter Bau vreest versplintering en banenverlies

bouwbreed

frankfurt – De ondernemingsraden van Walter Bau betwijfelen ernstig of tweederde van de bedreigde negenduizend arbeidsplaatsen gered kunnen worden. Voorzitter K. Bauer van de centrale ondernemingsraad vreest dat alleen al de inlijving van Dywidag door Strabag gepaard gaat met verlies van ruim drieduizend banen.

“Het overnameconcept van Strabag is nog niet beschikbaar. Maar we moeten er nu toch van uitgaan dat slechts enkele honderden mensen van Walter Bau mee kunnen”, aldus Bauer.

Vakbond IG Bau verwijt curator W. Schneider het leggen van rookgordijnen plus het debiteren van halve waarheden. “Zelfs de banken vinden dat ze slecht op de hoogte zijn”, stelt bondsbestuurder K. Strobl. “Er dreigt precies te geschieden wat nu juist niet gebeuren mag: de versplintering van het concern en een uitverkoop van arbeidsplaatsen tegen spotprijzen”.

De ondernemingsraden en vakbond IG Bau voeren de druk op omdat vermoedelijk op 1 april begonnen wordt met de afwikkeling van het faillissement van Walter Bau. Over de te kiezen actiemiddelen willen de vertegenwoordigers van de werknemers zich niet uitlaten. Strobl: “We wachten op het tijdstip dat het overnameconcept van Strabag op tafel ligt. Dan moet curator Schneider zijn kaarten op tafel leggen en zullen we hem beoordelen op de gedane uitspraken”.

De armslag van bouwmagnaat I. Walter, de bevlogen oprichter van Walter Bau, neemt in hoog tempo af. De professor heeft na zijn rol als president-commissaris bij Walter Bau ook zijn taak als oppertoezichthouder bij dochterbedrijf Strabag neergelegd. Eerder trok Walter zich terug als voorzitter van brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie.

Reageer op dit artikel