nieuws

NS moet commerciële activiteiten afstoten

bouwbreed

den haag – VVD en CDA willen “eindelijk eens een discussie” in de Tweede Kamer over de commerciële activiteiten van de NS. Minister Peijs (verkeer) heeft de Kamer hierover een brief toegezegd. Met name VVD-fractielid P. Hofstra meent dat de Nederlandse Spoorwegen bedrijfsonderdelen moet afstoten of deelnemingen tot een minimum dient te beperken. “Het is […]

den haag – VVD en CDA willen “eindelijk eens een discussie” in de Tweede Kamer over de commerciële activiteiten van de NS. Minister Peijs (verkeer) heeft de Kamer hierover een brief toegezegd.

Met name VVD-fractielid P. Hofstra meent dat de Nederlandse Spoorwegen bedrijfsonderdelen moet afstoten of deelnemingen tot een minimum dient te beperken. “Het is belachelijk dat Strukton nog steeds een onderdeel is van de NS. Dat moet worden verkocht. Ook moet de NS de activiteiten in Engeland stoppen en zich terugtrekken uit de HSA”, aldus Hofstra in een overleg met minister Peijs en staatssecretaris Schultz van Haegen over het vervoersplan van de NS en het beheerplan van ProRail voor dit jaar.

High Speed Alliance, met de deelnemers NS en KLM, gaat het vervoer over de hsl-Zuid verzorgen.

Hofstra meent dat het “echt tijd wordt” voor een corporate governance, om de onderlinge verhoudingen tussen de Raad van Commissarissen van de Nederlandse Spoorwegen, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Financiën, waar het aandeelhouderschap van de staat is ondergebracht, duidelijker vast te leggen.

Het is niet de eerste keer dat Hofstra hierop aandringt. Hij heeft hierover al meerdere moties ingediend. Hij kreeg in het overleg van gisteren steun van CDA-fractielid E. van Hijum. Peijs stelde wel “juist blij te zijn met de NS als aandeelhouder van de HSA.”

Reageer op dit artikel