nieuws

NMa-boetes treffen gwwers extra hard

bouwbreed

den haag – De boetes van de NMa zullen een golf van faillissementen teweegbrengen onder kleine en middelgrote gww-bedrijven. Directeur J. Kuyper van het bedrijf Joost Visser schetst een sombere toekomst voor de 344 aannemers die de kartelpolitie aanpakt. “Het vet op de botten is dan weg en dat zal zijn weerslag hebben op de aanbestedingen.”

Kuyper kreeg afgelopen week de kans om in de Tweede Kamer de belevingswereld van het midden- en kleinbedrijf te belichten. De directeur was de enige vreemde eend in de bijt tussen alle onderhandelaars die rond de schikking aan tafel zaten. Kuyper geeft leiding aan 75 mensen van het Friese gww-bedrijf Joost Visser. De Tweede Kamer had op eigen initiatief het relatief kleine (bestuurs)lid van Bouwend Nederland uitgenodigd zonder dat zelfs voorzitter Brinkman van Bouwend Nederland ervan op de hoogte was.

Kuyper gaf ruiterlijk toe dat ook de kleine en middelgrote gww-aannemers op grote schaal hebben meegedaan aan de prijsafspraken. Het boetebeleid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit straft echter niet de hele sector, maar ongeveer de helft. Welke criteria de NMa hanteert om een bedrijf wel of niet te beboeten, is vooralsnog onduidelijk.

In de Koop-boekhouding staan meer dan 650 gww-bedrijven genoemd, maar 344 van hen hebben nu te horen gekregen dat zij een boete moeten betalen. Binnenkort deelt de kartelpolitie de definitieve boetes uit. Wie geen zaken deed met Koop Tjuchem, blijft vooralsnog helemaal buiten schot.

Dat geldt ook voor de schikking. Bouwend Nederland ziet namelijk geen kans om een bijdrage aan de schikking collectief af te dwingen, maar koppelt betaling aan de NMa-boete. Wie een boete krijgt opgelegd, verplicht zich mee te betalen aan de schikking. Vooropgesteld dat die er komt, moeten de bedrijven nog eens 1 procent van de omzet van 2001 op tafel leggen.

Kuyper zou een schikking toejuichen: “Het wordt een zware dobber voor het midden- en kleinbedrijf, maar er is ons ook veel aan gelegen om schoon schip te maken met de opdrachtgevers. In ons geval is dat vaak een beperkte groep, zoals een gemeente of waterschap. Jarenlange rechtszaken met diezelfde opdrachtgever zouden heel vervelend zijn.”

Clementieregeling

De boete komt extra hard aan bij het midden- en kleinbedrijf, omdat de meeste bedrijven niets voor 1 mei hebben ingeleverd bij de NMa. Volgens Kuyper hebben juristen vaak geadviseerd geen spullen in te leveren, omdat de clementieregeling met kortingen alleen zou gelden voor nieuwe gegevens. “Dat was een lastige afweging.” De kartelpolitie is het mkb al tegemoetgekomen door hen een korting van 15 procent in het vooruitzicht te stellen, omdat anders te veel bedrijven in de financiële problemen zouden komen.

Kuyper waarschuwt dat de boete voor sommige bedrijven oploopt tot zes keer de jaarwinst. “Door de boetes verdwijnt het vet van de botten en dat zal een behoorlijke invloed hebben op toekomstige aanbestedingen. Wie geld in kas houdt, kan lager inschrijven.” Volgens Kuyper is dat een extra meevaller voor de bedrijven die de dans zijn ontsprongen.

Reageer op dit artikel