nieuws

Nieuwe keramische dakpan voor seriebouw moet Nederland veroveren

bouwbreed

utrecht – Dakpannenfabrikant Nelskamp brengt een nieuw product op de markt. Het gaat om een keramische dakpan bestemd voor de seriematige en geschakelde woningbouw. Woordvoerder H. Kock verwacht een grote afzetmarkt in Nederland.

Flachdag F7 heet de dakpan waarvan er zeven nodig zijn per vierkante meter. “Geproduceerd uit 100 procent westerwaltklei”, zegt Kock. “En met een modulaire maatvoering van 300 millimeter.”

Dat detail lijkt alleen interessant voor kenners, maar is in werkelijkheid van levensbelang. “In Nederland worden de geschakelde woningen op een beukmaat uitgezet op bijvoorbeeld 5400, 5700 of 6000 millimeter”, legt Kock uit. “Dus steeds een veelvoud van 300 millimeter. Wordt dan een keramische dakpan gebruikt die breder of juist smaller is, dan moeten de sparingen die in prefab daken worden gemaakt voor onder meer dakvensters en dakkapellen steeds opnieuw worden getekend per woning en kan er dus ook niet worden gespiegeld.” Met als gevolg dat niet alles op dezelfde plaats zit waardoor er meer zaagwerk nodig is om de dakpannen passend te maken bij de aansluitingen.

Betonnen dakpannen zijn makkelijker te verwerken en dus goedkoper. Vandaar dat deze in Nederland bijna altijd worden gebruikt in de seriematige en geschakelde woningbouw, weet Kock. Daar staat tegenover dat opdrachtgevers liever keramische dakpannen ziet omdat hij deze mooier vindt. “Hierdoor beleefden de keramische dakpannen en gigantische groei, ten koste van de betondakpannen”, zegt Kock.

Vanwege het prijsverschil liep de interesse weer terug nu het economisch minder gaat. Het nieuwe product is uniek, beweert Kock. “Tot op heden is geen enkele fabrikant er echt in geslaagd een keramische dakpan te ontwikkelen die volledig past binnen de eisen van de maatvoering. De Flachdag F7 heeft dat probleem niet.” Kock verwacht dan ook een grote belangstelling voor het product.

“Deze dakpan is helemaal afgestemd op de Nederlandse bouwwijze. Hij heeft een Romaanse uitstraling en dat maakt hem zeer herkenbaar. We spelen dus doelbewust in op wat de markt van ons vraagt. Onze Flachdag F7 kan gemakkelijk concurreren met de betondakpan.”

Reageer op dit artikel