nieuws

Monumentale krabbels

bouwbreed Premium

den haag – Op bierviltjes, kotszakjes of in een blocnote. Ondanks de computer schetsen architecten er nog lustig op los, en op alles wat maar voorhanden is. Een spontane tentoonstelling van het Amsterdams architectuurcentrum Arcam vorig jaar resulteerde in een vrolijk boekje.

Inspiratiebron voor de tentoonstelling was een Duits boek met handgeschreven partituren van bekende composities. Die uitgave maakte destijds diepe indruk op Arcam-directeur Maarten Kloos. Hij had de indruk dat er een grote relatie bestaat tussen en het handschrift van de componist en de muziek zoals hij die kende. Een voorzichtige vraag aan architectenbureau�s om eens wat schetsen in te sturen, leverde echter een overweldigende stroom post op. Van een paar ruwe potloodstreken op een verfrommeld propje papier tot en met fraai uitgewerkte pentekeningen. Soms vergezeld van een korte analyse. Een andere keer met een verontschuldigend briefje in de trant van: “Ik hoop dat je iets aan deze rommel hebt.”

En zo zijn alle bijdragen ook onversneden in het boekje terechtgekomen. Alfabetisch gerangschikt op naam van de architect; rijp en groen door elkaar heen. Inderdaad een vrolijk boekje, zoals Arcam zelf zegt.

Maarten Kloos (red). Was getekend: de architect, isbn 9076863202

Reageer op dit artikel