nieuws

Inpakken van pakhuis Wilhelmina toegestaan

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – Ontwikkelcombinatie Nieuw Amerika (OCNA) mag de bouw van appartementencomplex Chicago aan de Amsterdamse zuidelijke IJ-oever voortzetten. De Raad van State oordeelde gisteren dat de rechtbank de bouw een jaar geleden onterecht heeft stilgelegd. We moet de gemeente Amsterdam nogmaals naar de bezwaren van de kunstenaars in het naastgelegen pakhuis Wilhelmina kijken.

In 2003 gaf de gemeente een bouwvergunning af voor de bouw van een appartementencomplex op slechts 2,65 meter afstand van pakhuis Wilhelmina. Bovendien liep het gebouw Chicago door boven het dak van het door kunstenaars bevolkte pakhuis. De kunstenaars tekenden direct bezwaar aan tegen de bouwvergunning omdat het licht uit hun ateliers werd weggenomen en omdat de bouw van een pand over hun eigen gebouw brandgevaarlijk zou zijn. De gemeente wees het bezwaar van de hand, waarop de bezwaarmakers naar de rechter stapten.

Die stelde hen in het gelijk en vernietigde de bouwvergunning, waarop de bouw van het complex in juni van het vorig jaar stilgelegd werd.

OCNA en de gemeente Amsterdam lieten het er niet bij zitten en tekenden beroep aan bij de Raad van State. En het hoogste rechtscollege stelde de bouwers in het gelijk. In de uitspraak van gisteren staat dat de Amsterdamse rechtbank de bouwvergunning onterecht heeft vernietigd. Toch heeft de directie van OCNA nog niet besloten de bouw te hervatten. “Juridisch staat niets ons nog in de weg,” laat advocaat M. Wagenaar namens OCNA weten. “Maar de Raad wil ook dat de gemeente Amsterdam opnieuw naar de bezwaren van de kunstenaars kijkt. Dat wachten men af.”

De gemeente laat weten ook die horde met vertrouwen tegemoet te zien. “De Raad wil dat we opnieuw naar de brandveiligheid kijken, maar heeft tegelijkertijd de perceelgrens op dezelfde manier als wij bepaald. Dat schept vertrouwen in ons onderzoek.”

J. van Gool van het pakhuis Wilhelmina denkt echter ook sterker te staan. “Wij hebben inmiddels ook een verbeterd brandveiligheidsonderzoek laten doen en zullen ons bezwaar actualiseren.”

Reageer op dit artikel