nieuws

Imtech klaar voor nieuwe groeifase

bouwbreed Premium

amsterdam – Technisch dienstverlener Imtech heeft over het afgelopen jaar een omzet geboekt van ruim 2 miljard euro. Dat is 1,5 procent minder dan in 2003. De nettowinst werd wel opgevoerd, met 3,2 procent tot 45,4 miljoen euro.

Dat heeft bestuursvoorzitter R. van der Bruggen gisteren bekendgemaakt. Hij sprak van een “goed jaar in niet eenvoudige marktomstandigheden”.

Over 2005 en de komende jaren is de topman buitengewoon positief gestemd. Na een snelle groei – tussen 1998 en 2004 werd de omzet verdubbeld tot 2 miljard euro – is vorig jaar gebruikt om de organisatie te stroomlijnen en nieuwe lijnen uit te zetten. “Imtech is nu klaar voor de volgende groeifase”, aldus Van der Bruggen.

In 2008 rekent hij op een omzet van ongeveer 3 miljard euro en een winstmarge van 6 procent. De omzetgroei moet op eigen kracht bereikt worden, maar ook middels acquisities. Anders dan voorgaande jaren, zullen dat geen grote overnames zijn. Imtech mikt op kleinere, specialistische bedrijven die hoogwaardige diensten leveren.

Imtech gaat onverminderd voort met de Europese expansie. Nu al komt meer dan de helft van de omzet uit het buitenland, dat aandeel zal komende jaren groeien. De huidige posities in het Verenigd Koninkrijk en Spanje zullen worden versterkt. De nu nog bescheiden activiteiten in Polen en Tsjechië worden verder uitgebreid.

In Nederland ziet Van der Bruggen het langzaam weer beter gaan. Dit jaar verwacht hij een kentering in de hevige prijsconcurrentie die de Nederlandse installatiesector al tijden in zijn greep houdt. “Het dieptepunt lijkt hier bereikt, de investeringen trekken aan”, zei Van der Bruggen.

Afgelopen jaar ondervond Imtech zware hinder van de slechte situatie in de Nederlandse utiliteitsbouw en de infrasector. Door afnemende investeringen in kantoren, dalende overheidsbestedingen in infrastructuur, afronding van grote railprojecten en toegenomen concurrentie van energiebedrijven kromp het bedrijfsresultaat van de activiteiten in Nederland, België en Luxemburg met 14 procent tot 25,2 miljoen euro.

Voor de afwikkeling van de bouwfraude heeft Imtech 8 miljoen euro gereserveerd. De technisch dienstverlener verwacht dat mededingingsautoriteit NMa het concern binnenkort een boete van die hoogte zal opleggen. Officieel heeft Imtech overigens nog niets van de kartelwaakhond gehoord. De boete zal ten laste van de nettowinst van 2004 worden gelegd.

Reageer op dit artikel