nieuws

Geofoons op zoek naar aardbeving

bouwbreed

DELFT – Een netwerk van zogeheten geofoons in het Drentse Exloo brengt vanaf vandaag de ondergrond van Noord-Nederland in beeld. Wetenschappers van de Technische Universiteit Delft, de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Utrecht hopen daardoor meer te weten te komen over de kleine aardbevingen die in die regio geregeld voorkomen. Geofoons zijn een […]

DELFT – Een netwerk van zogeheten geofoons in het Drentse Exloo brengt vanaf vandaag de ondergrond van Noord-Nederland in beeld. Wetenschappers van de Technische Universiteit Delft, de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Utrecht hopen daardoor meer te weten te komen over de kleine aardbevingen die in die regio geregeld voorkomen.

Geofoons zijn een soort microfoons die geluidsgolven uit de ondergrond opvangen. Aardbevingen veroorzaken de duidelijkste geluidsgolven. Op het testveld in Exloo zullen 48 geofoons op 5 meter diepte tien jaar lang geluidsgolven opvangen.

Reageer op dit artikel