nieuws

Franse bouw heeft uitstekend 2004

bouwbreed Premium

parijs – De productie in de Franse bouw is vorig jaar met 3,3 procent toegenomen. De bouwsector creëerde zon twintigduizend nieuwe banen en is daarmee goed voor de helft van de totale groei van de werkgelegenheid in de Franse economie.

De belangrijkste bijdrage kwam van de woningbouw, die met 363.300 huizen op het hoogste niveau in twintig jaar lag.

De sector overheidsgebouwen vertoonde een groei van 10 procent, onderhoudswerken namen met 1,5 procent toe, maar bij commercieel vastgoed was sprake van een daling van 3 procent. Volgens de werkgeversorganisatie Fédération Française du Bâtiment zijn de vooruitzichten voor het lopende jaar uitstekend. Begin dit jaar hadden de Franse bouwers voor 6,4 maanden opdrachten in de boeken staan. Op grond daarvan voorspelt de FFB een verdere groei met 3 procent en nog eens twintigduizend extra banen.

De FFB waarschuwt echter wel dat de positieve ontwikkeling in gevaar kan komen door de sterke kostenstijgingen. Afgelopen jaar zijn de kosten voor de bouwbedrijven al met 6,4 procent toegenomen, terwijl het lang niet altijd lukt die stijging ook aan de opdrachtgevers door te berekenen. De FFB is dan ook blij met de toezegging van de regering om voor overheidsopdrachten de vaste aanneemprijzen af te schaffen en meer flexibiliteit in te voeren. De Franse bouworganisatie vraagt verder de proef met een verlaagd btw-tarief voor onderhoud aan woningen definitief te maken. De proef is al in 1999 begonnen en tot eind dit jaar verlengd. “Het verlaagde btw-tarief heeft precies gebracht wat we voorspeld hadden, zowel wat betreft activiteitenniveau en werkgelegenheid als het terugdringen van zwart werk.”

De bouwkoepel waarschuwt dat het afschaffen van de tijdelijke maatregelen binnen enkele maanden 85.000 bouwvakkers hun baan kan kosten. De organisatie stelt dan ook in actie te zullen komen als het btw-tarief weer omhoog zou gaan.

Reageer op dit artikel